Wereldwijd geen conflict geloof en wetenschap

Over de hele wereld ervaren de meeste wetenschappers geen conflict tussen geloof en wetenschap. Zelfs in de meest seculiere regio’s ervaart een minderheid dat geloof en wetenschap elkaar bijten. Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek over de manier waarop wetenschappers tegen religie aankijken.

Over het algemeen wordt aangenomen dat de meeste wetenschappers atheïsten zijn. Maar de resultaten van het onderzoek dat socioloog Elaine Howard Ecklund in 2012 startte laat iets anders zien.

Hoeveel wetenschappers geloven in God? Bron: RPLP, 5 december 2015‘Meer dan de helft van de wetenschappers in India, Italië, Taiwan en Turkije zien zichzelf als gelovig’, zegt de sociologe.

‘Wat ook opvalt is dat het aantal ‘overtuigde atheïsten’ onder de algemene bevolking van Hong Kong bijvoorbeeld (55 procent), twee keer zo hoog is als onder wetenschappers (26 procent), aldus Ecklund.

Ecklund en haar collega-onderzoekers ontdekten dat 39 procent van de wetenschappers in Hong Kong zichzelf als gelovig ziet. Onder de algemene bevolking van Hong Kong is dat 20 procent. In Taiwan is dit respectievelijk 54 en 44 procent.

 

De wetenschappers is ook gevraagd in hoeverre zij een conflict tussen geloof en wetenschap ervaren. Slechts een minderheid van de wetenschappers ervaart een conflict.

In Groot-Brittannië – een van de meest seculiere landen in het onderzoek – ervaart slechts 32 procent van de wetenschappers een conflict tussen geloof en wetenschap. In de VS is dit aantal slechts 29 procent.

25 procent van de Hong Kongse wetenschappers, 27 procent van de Indiase wetenschappers en 23 procent van de Taiwanese wetenschappers vinden dat geloof en wetenschap naast elkaar kunnen bestaan en zelfs van elkaar gebruik kunnen maken.

 

De onderzoekers verzamelden gegevens van 9422 respondenten in acht regio’s over de hele wereld: Frankrijk, Hong Kong, India, Italië, Taiwan, Turkije, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Ze reisden ook af naar deze regio’s om diepgaande interviews te houden met 609 wetenschappers.

Zo ontdekten ze ook dat geloof kan zorgen voor een soort ‘check’ in ethisch grijze gebieden. ‘Geloof zorgt voor een controle op die momenten wanneer je wordt verleidt te kort door de bocht te gaan om iets gepubliceerd te krijgen’, zo citeerde Ecklund een hoogleraar Biologie uit Groot-Brittannië.

 

Het onderzoeksrapport is hier als pdf te downloaden