31 oktober 2022 / 

Wetenschap vanaf de preekstoel

Hoe breng je kerk en wetenschap bij elkaar? De organisatie ‘Science for the Church’ heeft hiervoor een aantal ideeën uitgewerkt.

In een recente blogpost op de Science for the Church website verwijst redacteur Drew Rick-Miller naar een recente preek van de emeritus voorganger Chris Dolson van Blackhawk Church (VS). Hij preekte over Psalm 19, die begint met ‘De hemel verhaalt van Gods majesteit’. Dolson gebruikt hierin de ‘show, don’t tell’ methode, hij verhaalt onder meer hoe hij steeds opnieuw onder de indruk raakt van een mooie sterrenhemel. Daarbij verwijst hij een paar keer naar wetenschappelijke gegevens, bijvoorbeeld over de afstand tot allerlei sterren, en vertoont een paar foto’s van de James Webb ruimtetelescoop.

Preekstoel

Rick-Miller schrijft hoe zijn organisatie graag ziet dat wetenschap ruimte krijgt vanaf de preekstoel – daar heeft het ten slotte de grootste impact. Natuurlijk zijn preken er niet om de wetenschap te verheerlijken, maar het is goed mogelijk om bij een preek ook te verwijzen naar wetenschap, bijvoorbeeld wetenschappelijk onderzoek naar vergeving of de relatie tussen spiritualiteit en gezondheid.

Dolson koppelt de wetenschap aan de psalm puur vanuit zijn enthousiasme. In de boodschap van zijn preek staat de sterrenkunde niet centraal, maar hij benoemt die wel op een positieve manier. Dat laatste is belangrijk, aldus Rick-Miller. Hij vertelt hoe een oude schoolvriend, die als technicus in de auto-industrie werkte, een keer bij hem klaagde over de negatieve manier waarop er in kerken vaak over techniek wordt gesproken. Het voelde alsof er geen waardering was voor zijn vak, het veiliger maken van auto’s.

Twijfel

Een ander goed punt in de preek van Dolson, aldus Rick-Miller, is dat hij ruimte laat voor twijfel en erkent dat hij de grootheid van God niet kan bevatten. Daarnaast heeft hij de feiten over sterrenkunde die hij noemt goed op orde. Voor het verwerken van wetenschap in een preek is door Science for the Church de brochure (van zes pagina’s) ‘The Standard Model – Six steps to engage Science in the Church’ geschreven.

Andere hulpmiddelen, zoals korte overdenkingen en achtergrondartikelen, zijn via de blogpost te vinden. Daar staat ook een link naar de preek van Dolson, en naar een fragment van 7 minuten waarin Dolson de brug tussen Psalm 19 met de sterrenkunde legt en zijn eigen beleving daarbij laat horen.

Bron: A Case Study on Science in Sermons