28 november 2012 /
Wat doet een christen in de preventieve geneeskunde?
Wat heb je aan het christelijk geloof als wetenschapper en leidinggevende? Een interview met Onno van Schayk, hoogleraar preventieve geneeskunde over presteren in de wetenschap en het verbeteren van de wereld, voor geloofenwetenschap.nl
Op het terrein van de geneeskunde neemt de ‘preventieve geneeskunde’ een eigen plek in naast de ‘curatieve geneeskunde’. Wat is precies het belang van preventieve geneeskunde en welke motieven heeft Onno van Schayk om juist dit werk te doen?
Als onderzoeker naar astma heeft Van Schayk ontdekt dat de werkzame stof die de luchtwegen vrij maakt een risico meebrengt op ontsteking. Daarom worden er tegenwoordig wereldwijd twee “puffjes” gebruikt tegen astma. Bij zijn onderzoek merkte hij ook dat het dweilen met de kraan open is, wanneer er niets wordt gedaan aan vijand nummer 1: roken. Waarom gaat professor Onno van Schayk zo ver in zijn strijd tegen het roken?
Onderzoek is topsport; onderzoekgroepen concureren wereldwijd met elkaar. Alleen zo kan er voldoende geld worden binnengehaald om het onderzoek te financieren. Hoe verbindt Van Schayk dit met zijn geloof?
Om te kunnen presteren is het belangrijk om wetenschappelijke talenten vroeg op te sporen en zodat ze zich kunnen ontwikkelen. De andere kant hiervan is, dat er ook mensen zijn waarbij het niet lukt. Welke waarden neemt hij hierin mee vanuit zijn geloof?
Onno van Schayk is hoogleraar preventieve geneeskunde. Daarnaast is hij directeur van een onderzoeksinstituut en verantwoordelijk voor 12 vakgroepen en zo’n 120 lopende onderzoeksprojecten. Het instituut behoort tot de internationale top en is als excellent beoordeeld. Hij is regelmatig in de media in verband met zijn onderzoek naar astma en zijn onderzoek naar de gevolgen van roken.
Deze video werd gemaakt in opdracht van ForumC en de EO, in de reeks ‘Zin in wetenschap’.
Bekijk ook de andere video’s met prof. Van Schayk