7 juli 2021 / 

Waarom zouden we naar Mars willen?

De Amerikaanse miljardair Elon Musk wil een kolonie op de planeet Mars beginnen. Zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX is daar op gericht. Maar waarom zouden we dat willen?

Die vraag behandelt de Nederlandse theologe Maaike Harmsen op de website van BioLogos, de Amerikaanse organisatie die zich bezighoudt met de relatie tussen geloof en wetenschap. De supporters van Musk zien de Mars-plannen als opwindend en noodzakelijk. Opwindend omdat het een aansprekende uitdaging is om een nieuwe planeet leefbaar te maken. En noodzakelijk omdat de mensheid volgens hen zeer kwetsbaar is, zolang we op één planeet wonen.

Noach

Een ‘planeet B’ is nodig omdat het leven op aarde zou kunnen worden weggevaagd door bijvoorbeeld de inslag van een grote asteroïde, door een kernoorlog of onleefbaar wordt door klimaatverandering.

Wat de noodzaak betreft, Harmsen stelt dat veel christenen niet geloven dat er een grote, wereldomspannende ramp zal komen die een einde maakt aan de mensheid. Dat zou ingaan tegen de belofte van God aan Noach.

Zij ziet wel iets in het argument van de ‘uitdaging’: een nieuwe planeet geschikt maken voor leven is een creatief en scheppend werk, dat in lijn is met onze rol als beelddragers van God. Zelfs in de tuin van Eden was het niet de bedoeling dat de mensen maar wat luierden, ze mochten ook toen al namen geven, en de schepping bewerken en onderhouden.

Gevallen staat

Harmsen is gecharmeerd van het realistische karakter van de plannen van Musk. Hij stelt dat de eerste kolonisten een zwaar, gevaarlijk en mogelijk oersaai leven wacht. Pas de latere generaties zullen er de vruchten van plukken. Ook is Musk geen idealist, die op de rode planeet een nieuwe, volmaakte gemeenschap wil stichten – zoals het wel in veel science fiction verhalen staat. Christenen weten dat mensen in hun gevallen staat op Mars niet beter zullen leven dan op aarde.

Kritischer is Harmsen over het idee dat zo’n uitdagende activiteit nodig is om het leven zin te geven. Zingeving kunnen we ook op aarde vinden, stelt zij. De conclusie van haar artikel is dan ook dat er zeker redenen zijn om naar Mars te willen gaan, maar dat er geen echte noodzaak is dat te doen. Plannen om Mars te koloniseren zouden dan ook privaat gefinancierd moeten worden, en alleen vrijwilligers worden uitgevoerd.

Het volledige (Engelstalige) artikel is te lezen op de site van BioLogos en verschijnt binnenkort in het Nederlands bij het Nederlands Dagblad.

Illustratie: SpaceX