Waarom is er ziekte als God er is?

Naast zijn werk in de top van de geneeskunde is professor Onno van Schayk ook gelovig en actief betrokken bij de kerk. Heeft dat nooit conflicten opgeleverd? Hoe kun je in een almachtig God geloven als er mensen ernstig ziek kunnen worden? Een interview over ziekte, God en wonderen, voor geloofenwetenschap.nl.

De bijbel is voor christenen een belangrijk boek, dat helpt om te geloven. Maar de bijbel lijkt soms wel tegenstrijdig met de wetenschap. Hoe gaat Van Schayk om met de bijbel in relatie tot de wetenschap? Hoe serieus kan hij de bijbel nemen?

Van Schayk was ooit getuige van een wonderbaarlijke genezing. Via röntgenfoto’s werd bevestigd dat er een verandering was opgetreden die niet volgens de geneeskunde kon worden verklaard. Deze ervaring riep veel vragen bij hem op. Op welke manier heeft hij dit als kritische onderzoeker een plek kunnen geven? Op welke manier gaat hij als realistisch denkend mens om met wonderen?

Onno van Schayk is hoogleraar preventieve geneeskunde. Daarnaast is hij directeur van een onderzoeksinstituut en verantwoordelijk voor 12 vakgroepen en zo’n 120 lopende onderzoeksprojecten. Het instituut behoort tot de internationale top en is als excellent beoordeeld. Hij is regelmatig in de media in verband met zijn onderzoek naar astma en zijn onderzoek naar de gevolgen van roken.

Deze video werd gemaakt in opdracht van ForumC en de EO, in de reeks ‘Zin in wetenschap’.

Bekijk ook de andere video’s met prof. Van Schayk