11 september 2019 / 

Waarom een robot nooit een mens wordt

Johanna Bryson, onderzoeker op het terrein van kunstmatige intelligentie en robotica, denkt dat computers nooit menselijk zullen worden.

Dat zegt zij in een interview dat is gepubliceerd door de NRC, voorafgaand aan een lezing aan de universiteit van Tilburg met de titel ‘The Role of Humans in an Age of Intelligent Machines’. Bryson, nu verbonden aan de Britse universiteit van Bath, werkte als jonge onderzoeker in de jaren negentig aan het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT), waar geprobeerd werd een robot te bouwen die zichzelf kon ontwikkelen tot het niveau van een driejarig kind.

Onethisch

De robot, COG (foto), kreeg een mensachtige vorm met armen, benen en een hoofd. Maar zichzelf ontwikkelen lukte niet echt en na anderhalf jaar werd de stekker uit het project getrokken. Opvallend was dat medewerkers zich sterk met COG identificeerden: de robot uitschakelen vonden ze onethisch.

Bryson is het daar niet bepaald mee eens. Ze stelt dat iedere moderne spellingscontrole al slimmer is dan COG destijds was. En ook nu is het nog niet gelukt om kunstmatige intelligentie zichzelf te laten ontwikkelen tot een driejarige, het doel van COG.

Terrarium

Ze wijst erop dat er ten tijde van het werk aan COG op het MIT een zespotige robot rondliep die op dat moment de meest complexe robot ter wereld was. Daar identificeerden mensen zich echter niet mee, niemand riep dat de robot in een terrarium thuishoorde.

Inmiddels gelooft Bryson niet meer in de mogelijkheid dat kunstmatige intelligentie zich echt tot een menselijk niveau kan opwerken. Ze wijst erop dat verschillende delen van het menselijk brein ook een verschillende architectuur hebben. Vier miljard jaar evolutie heeft niet één architectuur opgeleverd, vermoedelijk omdat verschillende delen zich hebben gespecialiseerd in verschillende taken. Die evolutionaire geschiedenis is niet in silicium chips in te bouwen.

Verlengstuk

Ook stelt Bryson dat mensen meer zijn dan intelligentie: relaties zijn belangrijk, eenzaamheid kan een mens (maar ook dieren) doden. Volgens Bryson is kunstmatige intelligentie een verlengstuk van onze eigen intelligentie. In die zin voegt het iets toe, het stelt ons in staat sneller antwoorden te vinden op problemen.

Bron: NRC 

Foto: Sam Ogden/Science Source