27 november 2023 / 

Voormalig creationist gaat waakhond evolutie-onderwijs leiden

Het Amerikaanse National Center for Science Education (NCSE), dat zich inzet voor de plek van evolutie in het biologieonderwijs, krijgt een nieuwe directeur met een bijzondere achtergrond. Amanda Townley groeide op in een gezin dat het jonge aarde creationisme aanhing.

De 42-jarige Townley werkt momenteel als associate professor aan het College of Education van de Georgia Southern University. Haar belangstelling voor onderwijs op middelbare scholen ontstond door haar eigen jeugd in noordoost Alabama. Zowel haar gezin als de middelbare school die zij bezocht hielden vast aan het jonge aarde creationisme, en wezen de evolutietheorie dus af.

Gevoeligheden

Toen haar eigen biologieleraar vertelde dat ze het hoofdstuk over evolutie oversloeg, omdat ze daar niet in geloofde, wilde Townley daar toch meer over weten. Ze werkte het hoofdstuk zelf door, en vond het overtuigend. De ervaringen met de mensen uit jaar jeugd brachten haar ertoe om niet alleen evolutiebiologie te gaan studeren, maar zich ook te specialiseren in wetenschapsonderwijs.

Townley werkte onder meer mee aan de ontwikkeling van een lesmethode die docenten op middelbare scholen kunnen gebruiken voor onderwijs over evolutie. De methode houdt rekening met culturele en religieuze gevoeligheden rond evolutie en begint met het wegnemen van vooroordelen, bijvoorbeeld door te laten zien dat evolutie niet noodzakelijk ingaat tegen geloof. Daarnaast wordt van de docenten gevraagd om de eigen visie van de leerling te respecteren. Deze vorm van onderwijs vergroot de acceptatie van wetenschappelijk bewijs voor evolutie door leerlingen.

Intelligent Design

De NCSE houdt bij in hoeverre scholen in de VS zich houden aan het officiële curriculum, waar de evolutietheorie onderdeel van is. Daarnaast speelde deze organisatie een belangrijke rol in het ‘Dover proces’ uit 2015, waarin werd vastgesteld dat de alternatieve oorsprongstheorie op basis van ‘Intelligent Design’ geen wetenschap was, en dus niet thuishoorde in het lesprogramma.

Naast evolutie maakt het NCSE zich ook sterk voor goed onderwijs over klimaatverandering. Over beide thema’s is in veel Amerikaanse staten discussie. Townley begint in december met haar nieuwe baan.

Bron: Nieuwsbericht in het wetenschappelijke tijdschrift Science.