20 oktober 2023 / 

Universiteit van Exeter start Master in Magic and Occult Science

Aan de universiteit is het vanaf volgend jaar mogelijk een mastergraad te halen in magie en occulte wetenschap. Het gaat niet om een tovenaarsopleiding, maar een studie van oude gebruiken en spiritualiteit.

De opleiding valt onder het Instituut voor Arabische en Islamitische studies, en is opgezet als reactie op de toenemende belangstelling voor de geschiedenis van hekserij. Zowel vanuit feminisme als de populaire cultuur is er een grote belangstelling voor magie en het occulte, omdat heksen als symbolen van de onafhankelijke vrouw worden gezien.

Gnostiek

De nieuwe opleiding zal onder meer cursussen bevatten over de rol van draken in Westerse volkswijsheid, literatuur en kunst en over het beeld van vrouwen in de Middeleeuwen, maar ook over archeologie en over misleiding en illusies. Verder is het de bedoeling om vanuit de joodse, christelijke en islamitische tradities te kijken naar de invloed van magie op wetenschap en samenleving.

Exeter is de eerste universiteit in het Verenigd Koninkrijk die een dergelijke opleiding aanbiedt. Maar de Universiteit van Amsterdam heeft al langer een specialisatie in Westerse esoterie binnen de opleiding Religiewetenschappen. En aan Rice University in Texas (VS) is het mogelijk om een certificaat te halen in gnostiek, esoterie en mystiek. Volgens deze universiteit kunnen mensen met zo’n certificaat aan de slag in musea, bij kunstorganisaties of als coach in spirituele retraites.

Hekserij

In een bericht over de nieuwe opleiding wijst The New York Times erop dat in de VS steeds minder mensen verbonden zijn aan een religieus instituut, terwijl de belangstelling voor magie en spiritualiteit juist toeneemt. Zes op de tien Amerikanen gelooft in zaken als reïncarnatie, astrologie of de aanwezigheid van ‘spirituele energie’ in voorwerpen.

Dat de nieuwe opleiding in Exeter van start gaat is wellicht niet helemaal toevallig. In het zuidwesten van Engeland is er een relatief grote belangstelling voor hekserij, er is bijvoorbeeld ook een museum voor hekserij. En Exeter is de plek waar voor het laatst een heksen zijn opgehangen: drie vrouwen eindigden er aan het eind van de zeventiende eeuw aan de galg.

Bron: The New York Times en University of Exeter.