4 juni 2021 / 

Templeton Prize 2021 voor Jane Goodall

De Templeton Prize van anderhalf miljoen dollar is dit jaar toegekend aan chimpansee-onderzoeker en natuurbeschermer Jane Goodall (1934). In de vijftig jaar dat de prijs bestaat is zij de vierde vrouw die deze in ontvangst mag nemen.

De prijs wordt toegekend voor uitzonderlijke bijdragen aan het bevestigen van de spirituele dimensie van het leven, hetzij door inzicht, ontdekking of praktische werken. De Templeton Foundation geeft Goodall de prijs voor haar grote wetenschappelijke en spirituele nieuwsgierigheid.

Gedragsbiologie

Goodall is vooral bekend door haar werk met chimpansees. Als ethologe (deskundige op het punt van gedragsbiologie) heeft ze volgens Heather Templeton Dill, president van de Templeton Foundation, op een nieuwe manier gedefinieerd wat het betekent om mens te zijn. Zij liet bijvoorbeeld zien dat chimpansees bepaalde activiteiten en gedragingen vertonen die tot dan toe alleen bij mensen waren beschreven, zoals het gebruik van gereedschap.

Verder liet ze zien dat dieren een individuele persoonlijkheid hebben, vooruit denken en complexe gemeenschappen kunnen vormen. Ze beschreef zelfs oorlog en mededogen in het dierenrijk. Zo veranderde ze de manier waarop wetenschappers naar dieren keken. Ook zet Goodall zich al haar hele carrière in als natuurbeschermer.

Spiritualiteit

Goodall groeide op in een christelijk milieu, maar ontwikkelde een heel eigen, persoonlijke spiritualiteit tijdens haar werk in de oerwouden van Tanzania. Haar omgang met de chimpansees daar omschreef zij als een weerspiegeling van de goddelijke intelligentie in het hart van de natuur vormt. Zij gelooft dat alle levende wezens en hun natuurlijke omgeving verbonden zijn, waarbij de verbindende energie een goddelijk kracht is die boven goed en kwaad staat.

Goodall is de eerste etholoog die de Templeton Prijs in ontvangst mag nemen, en pas de vierde vrouw sinds de prijs in 1972 is ingesteld. Vorig jaar heeft Templeton-president Heather Templeton Dill het nominatie-proces voor de prijs aangepast om te zorgen voor een grotere diversiteit aan kandidaten.

Vorig jaar ging de prijs naar geneticus Francis Collins, de huidige directeur van de Amerikaanse National Institutes of Health, die overheidsgeld toekent voor biomedische onderzoek. Collins is daarnaast de oprichter van BioLogos, een christelijke organisatie die werkt aan een positieve relatie tussen geloof en wetenschap.

Meer over de toekenning van de Templeton Prize 2021 aan Jane Goodall staat op de website van de organisatie.