31 mei 2023 / 

Symposium over science fiction en religie

Op 6 en 7 juni vindt in het Londense Science Museum het symposium Science, Fiction, Faith and the Futures plaats, dat de relatie tussen wetenschap, sciencefiction en geloof onderzoekt.

Het symposium is georganiseerd door de British Society for the History of Science en het programma ‘Equipping Christian Leadership in an Age of Science’ van de Universiteit van Durham. Er is geen live stream, maar de samenvattingen van de lezingen zijn wel beschikbaar. Deelnemers komen uit een groot aantal verschillende disciplines, zoals geschiedenis, wetenschapscommunicatie of theologie. Ze bespreken hoe science fiction wetenschap, geloof en spiritualiteit neerzet.

Transformers

De dertien lezingen behandelen boeken en films van de zeventiende eeuw tot nu. Zo gaat wetenschapsjournalist Philip Ball in op ‘Science Fiction as eschatology’, via een beschrijving van verschillende ‘einde van de wereld’ verhalen zoals The War of the Worlds en The Time Machine. Hij kijkt daarbij naar parallellen en verschillen tussen scifi verslagen en het einde der tijden zoals het in de Bijbel beschreven is.

Gavin Merrifield van het Faraday Institute for Science and Religion (Cambridge, UK) zoekt naar echo’s van het schepping/evolutie debat in de wereld van de Transformers. Een andere lezing behandelt de manier waarop menselijk gedrag in cijfers wordt gevangen in de bekende Foundation serie van Isaac Asimov.

Kunstmatige intelligentie

Er is ook een Nederlandse inbreng, van Maaike Harmsen. Zij doet onderzoek naar de gevolgen van technologie vanuit de christelijke filosofie en werkt aan een proefschrift op dit terrein. In haar lezing behandelt zij de roman ‘Het boek van wonderlijke nieuwe dingen’ door de Britse auteur Michel Faber. Hij beschrijft hoe een evangelische voorganger op een verre planeet de daar levende wezens moet helpen om het christendom te begrijpen, dat zij van een eerdere menselijke kolonisator hebben leren kennen.

Kunstmatige intelligentie komt natuurlijk ook langs, via een bespreking van ‘robot religies’ door AI/robotica onderzoeker Beth Singler (universiteit van Zürich). Zij gaat ook in op de vraag of kunstmatige intelligentie een nieuwe religie kan scheppen.

Science fiction auteur Chris Beckett vertegenwoordigd het perspectief van de bedenker van deze verhalen die, zo stelt hij, kunnen dienen als ‘gedachtenexperimenten’. Een boeiend gedachtenexperiment is te horen in een andere lezing, waarin het gaat om verhalen die een verhuizing van de ziel naar een ander persoon of een robot/computer behandelen.

Bron: Science Museum London
Beeld: Mikhail Nilov