7 juli 2012 / 

Replica ark van Noach in Dordrecht geopend

Nieuws

Op 9 juli gaat in Dordrecht een replica van de ark van Noach open voor publiek. Johan Huibers en zijn medewerkers bouwden in vier jaar deze zeewaardige replica van de ark op ware grootte. Zij volgden de beschrijving uit het Bijbelboek Genesis: het schip is zo’n 135 meter lang, 20 meter breed en 23 meter hoog.

Huibers is een bevlogen ondernemer uit Broek op Langedijk, die eerder allerlei hulpverleningsprojecten opzette en ondersteunde. Ook bouwde hij al eens eigenhandig een kleinere replica van de ark waarmee hij van stad naar stad voer. De nieuwe ark is te bezoeken in Dordrecht, maar Huibers zou er het liefst de wereld mee gaan rondreizen. Er was lange tijd onduidelijkheid over de benodigde vergunningen, maar de gemeente Dordrecht heeft nu een gedoogbeschikking afgegeven.

De ark van Huibers is ook een themapark en informatiecentrum. Op het schip bevinden zich echte dieren als schapen, konijnen en papegaaien, en replica’s van grote dieren als olifant, giraffe, en bizon. Verder een filmzaal, openluchttheater en een restaurant. De inhoudelijke boodschap is dat een letterlijke lezing van het eerste deel van het boek Genesis, inclusief het verhaal van de zondvloed, een betere verklaring biedt voor het ontstaan van de wereld, dan de geologie en evolutiebiologie.

In de Verenigde Staten bestaat een groot aantal creationistische themaparken en musea. De eerste werd opgericht door Henry Morris in de jaren zeventig (dit is nog steeds een van de grootste: het Museum of Creation and Earth History in Californië). Morris was een van de auteurs van het boek The Genesis Flood (1961), dat wordt beschouwd als startpunt van de hedendaagse beweging van het jonge-aarde-creationisme. Sindsdien zijn er veel musea geopend. Daarin bevinden zich ook vaak replica’s van de ark en nagebouwde dinosaurussen, die volgens creationisten tegelijkertijd met mensen hebben geleefd. In Hongkong opende in 2011 al een ark van Noach op ware grootte de deuren, maar die ark is niet bedoeld om mee te varen. Al deze creationistische attracties beogen een tegengeluid te laten horen voor musea en parken die uitgaan van de evolutietheorie.

Wereldwijd hebben de media al bericht over het project van Johan Huibers.