1 augustus 2022 /
Reacties op eerste foto’s van James Webb ruimtetelescoop

Half juli verschenen de eerste foto’s van de James Webb ruimtetelescoop. Daarop stonden onder meer sterrenstelsels die relatief kort na de Oerknal zijn ontstaan. Sterrenkundigen reageren enthousiast, organisaties van jonge aarde creationisten zijn terughoudend.
De Amerikaanse website Baptist News verzamelde een aantal reacties op de eerste beelden van de James Webb telescoop. Twee medewerkers van de organisatie Answers in Genesis, die stelt dat het universum volgens de Bijbels tijdsrekening slechts enkele duizenden jaren oud is, roemen de technologie van de telescoop maar zetten vraagtekens bij de interpretaties van de beelden.
Lichtsnelheid
Ruimtevaart-ingenieur Danny Faulkner stelt dat de beelden een probleem zijn, als de lichtsnelheid altijd constant is geweest. Want dan kloppen de uitspraken van astronomen, dat licht van die vroege sterrenstelsels er bijna 13 miljard jaar over gedaan heeft om de aarde te bereiken. Ook vraagt Faulkner zich af of er wel nieuwe sterren ‘geboren’ worden. Eerder stelde een ander medewerker van Answers in Genesis, Rob Webb, dat de bouwers van de telescoop hun werk baseren op een ‘religie van materialistisch atheïsme’.
De conservatieve christelijke organisatie The Gospel Coalition reageert minder uitgesproken. Een woordvoerder stelt dat de foto’s indrukwekkend zijn, maar dat er binnen aangesloten kerken een discussie blijft over de leeftijd van de schepping. ‘Maar hopelijk kunnen we allemaal onder de indruk zijn van de Carina Nevel en erkennen dat die bestaat en geschapen is door God.’
Schoonheid
President Deb Haarsma van BioLogos, een organisatie die de wetenschappelijke conclusies over evolutie en de geschiedenis van het universum omarmt, is zelf sterrenkundige. Zij prijst de eerste resultaten en stelt dat ze onder de indruk is van de schoonheid van het universum. ‘De ruimte is niet leeg, ze is gevuld met wonderen’, aldus Haarsma, die verwijst naar Psalm 19, waarvan de opening luidt: ‘De hemel verhaalt van Gods heerlijkheid’.
In een uitzending van het praatprogramma Op1 (12 juli) benadrukt de Nederlandse sterrenkundige Vincent Icke ook het gevoel van verwondering en ontzag: ‘Een van de allereerste dingen bij dit soort beelden is de schoonheid van het heelal. (..) Het is een totaal wonder.’ Icke voegt er aan toe dat we dit ‘wonder’ nu wel langzamerhand een beetje beginnen te begrijpen. (Kijk vanaf minuut 49 voor het citaat en de context).
In een interview met het Nederlands Dagblad (betaalmuur!) stelt de christelijke sterrenkundige Heino Falcke ook onder de indruk te zijn van de schoonheid van de foto’s: ‘Het is kunst inderdaad. Ik voel ontzag als ik deze beelden zie. Je kijkt ‘dieper’ het heelal in dan ooit tevoren.’ Hij besluit het interview met deze woorden: ‘Het is bijzonder waar wij als kleine mensen toe in staat zijn, hoeveel ambacht en creativiteit er achter deze foto schuilgaat. Deze foto van een deel van de schepping laat zien dat God nog veel groter is dan alles wat wij in beeld kunnen brengen.’
Illustratie: stervormend gebied in de Carina Nevel. Foto NASA/James Webb