Professor Chris Kruse neemt jong en oud graag mee in de wereld van de (natuur)wetenschap. Als wetenschapper en gelovige weet hij waar hij over spreekt. Hij geeft een genuanceerd beeld van de verhouding tussen geloof en wetenschap. Zijn spreekbeurt zet gegarandeerd aan het denken over belangrijke vragen.
U kunt Chris boeken voor een spreekbeurt of cursus in uw kerk of voor een les in het middelbaar onderwijs. Zowel op locatie als online.
Doelgroep
Iedereen van jong (vanaf ongeveer 14 jaar) tot oud(er), christenen en niet-christenen.
Geen wetenschappelijke voorkennis nodig.
Mogelijkheden
Er zijn verschillende mogelijkheden:*
Spreekbeurt / preek in een kerkdienst. (Ook zeer geschikt voor jeugddiensten.)
Cursus in de kerk in één, twee of drie avonden.
Les in het middelbaar onderwijs.
Spreekbeurt voor andere groepen.
* Al het aanbod kan nu ook online worden verzorgd.
Locatie, duur van het programma en aantal avonden zijn in overleg.
Wat de spreker verzorgt
Een boeiend programma met veel nieuwe inzichten en scherpe vragen.
Een genuanceerde visie op geloof & natuurwetenschap die aanzet tot verwondering, nadenken en gesprek.
Wat u zelf moet regelen
Locatie en catering en/of online platform.
PR en communicatie.
Verwerken van aanmeldingen.
Beamer voor powerpoint presentatie.
Kosten
90 euro per lezing (een avond of lesuur)*, **
* Dit betreft de sprekersvergoeding. Het wordt erg gewaardeerd als daarnaast een collecte wordt gehouden of extra bijdrage wordt gegeven voor het verdere werk van ForumC / Geloof & Wetenschap.
** Excl. reiskosten à 29 ct/km.
Inhoud
Chris Kruse laat je kijken naar wat de wetenschap aan kennis heeft opgeleverd over de kosmos, de materie en het leven op aarde. Wat is de status van deze kennis? Hoe verhoudt die zich tot wat de Bijbel daarover zegt? Chris weet de informatie boeiend en toegankelijk te brengen. Het verhaal is voor iedereen goed te volgen, al zullen de hersenen af en toe wel kraken.
Of neem contact op met ForumC. Zie contactgegevens op forumc.nl.
Prof. dr. Chris Kruse
Chris Kruse (1952) studeerde organische een medische chemie aan de Universiteit van Leiden. Hij promoveerde in 1978. In 1981 ging hij werken bij Solvay Pharmaceuticals, waar hij onder andere verantwoordelijk was voor het ontwikkelen en onderzoeken van nieuwe medicijnen op het gebied van de pscyhiatrie. Sinds 1997 is hij bijzonder hoogleraar Geneesmiddelenonderzoek bij het Swammerdam Institute for Life Sciences aan de Universiteit van Amsterdam. Kruse is lid van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt in Amersfoort.
Enthousiaste reacties
De feedback op deze cursus is al jaren onverdeeld positief.
“Chris Kruse weet de leerlingen op boeiende wijze langs vraagstukken van Geloof en natuurwetenschap te leiden. Hij geeft ruimte aan de leerlingen om met hun vragen te komen en gaat daarover in gesprek. Vaak blijven leerlingen na afloop hangen om door te praten. In Chris zien de leerlingen een voorbeeld van hoe een christenwetenschapper in de dagelijkse praktijk met deze vragen omgaat.” – Corine Hijmissen van het Greijdanus College. Chris Kruse sprak meermaals op een studiedag van vwo 6 over Natuurwetenschap en Geloof.
“Van tevoren zijn lang niet alle jongeren enthousiast over het thema geloof en wetenschap. Sommigen zijn nieuwsgierig maar anderen blijven liever bij het onderwerp weg. Soms is dat uit angst: kun je nog wel recht doen aan de Bijbel als je de wetenschap helemaal toelaat? De colleges van Chris Kruse – met zijn eigen ervaringen – zijn heel behulpzaam. Hij helpt om de vooronderstellingen van zowel wetenschap als geloof te zien en om beide op hun eigen merites te beoordelen. Dat neemt veel van de spanningen voor jongeren al weg.
Waar het dan spannend blijft, laat Chris Kruse zien dat het ook ok is om het niet persé kloppend te hebben. Daarmee helpt hij jongeren echt verder.”- Joke de Wolf, Onderwijscoördinator Evangelische Hogeschool (EH), Amersfoort
“Chris Kruse heeft op een heel toegankelijke manier laten zien wat er in de wetenschap speelt. Het duizelde me na zo’n avond, niet omdat het zoveel was, maar door een stuk verwondering. Wauw, wat een schepping, zo eindeloos groot en eindeloos klein. Ik ben diep onder de indruk geraakt van zo’n geweldig grote God. En dat zo’n grote God zich met ons kleine leventje bemoeit. Dat Hij wil dat wij Hem leren kennen. Dat maakte mijn verwondering nog groter en geeft mij reden God te aanbidden, te loven en te prijzen voor wat Hij doet. Dat vind ik de echte winst van deze avonden.” – Bart den Dekker, diaken vrijgemaakt gereformeerde kerk Apeldoorn-Centrum