10 juni 2022 /
Onderzoek: baby’s kennen verschil goed en kwaad

Japanse onderzoekers hebben in een experiment aanwijzingen gevonden dat zeer jonge kinderen al in staat zijn om agressief gedrag van anderen te bestraffen. Volgens hen hebben mensen dan ook een aangeboren moreel kompas.
Zij trekken deze conclusie op basis van een onderzoek met baby’s van 8 maanden oud. Die kregen op een scherm twee figuurtjes te zien. Wanneer ze hun blik op een van de figuurtjes richtten, werd dat geplet door een vallende steen. In het experiment konden de baby’s eerst naar de figuurtjes kijken terwijl die zich over het scherm bewogen. Vervolgens werd het gedrag van de figuurtjes aangepast: het ene figuurtje ging achter het andere aan en botste ermee. In eerder onderzoek was al aangetoond dat de baby’s hierin agressief gedrag zien.
Aangeleerd
In het agressieve scenario bleken de baby’s extra vaak te kijken naar de agressor. Die werd dus vaker geplet, wat de onderzoekers interpreteren als het ‘straffen’ van dit agressieve figuurtje. Ze voerden ook een controle-experiment uit om aan te tonen dat de baby’s niet vaker naar de agressor keken omdat die simpelweg actiever was.
Volgens de onderzoekers betekenen de resultaten dat het bestraffen van agressie bij mensen is aangeboren en niet aangeleerd. Zij stellen dat dit soort corrigerend gedrag belangrijk is om samenwerking in groepen mensen in stand te houden. Het wijst er ook op dat jonge baby’s meer begrijpen van de wereld om hen heen dan was aangenomen.
Het onderzoek is op 9 juni gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Human Behaviour.
Bron: persbericht universiteit van Osaka.