26 april 2017 / 

Onderwijsraad Texas stemt tegen creationisme

Na jaren discussie heeft de Onderwijsraad van de Amerikaanse staat Texas een bepaling geschrapt die alternatieven voor evolutie verplicht stelt.

Eind april besloot de ‘Texas School Board’ tot het schrappen van een bepaling in het curriculum die voorschreef dat leerlingen ‘alle kanten van het wetenschappelijk bewijs’ aangaande evolutie moesten onderzoeken. Dat lijkt een neutrale omschrijving, maar in de praktijk betekende dit dat het de deur open zetten naar het onderwijzen van ‘wetenschappelijk creationisme’.

Waakzaamheid

De uitkomst van de stemming volgde na jaren van lobbywerk door met name het Texas Freedom Network. Dit is een organisatie die zowel ijvert voor de vrijheid van godsdienst als voor goed wetenschapsonderwijs.

Volgens directeur Kathy Miller van het Texas Freedom Network hebben de politici in de Onderwijsraad nu eindelijk geluisterd naar de wetenschappers en onderwijzers. ‘De cultuuroorlog hoort niet thuis in de klas’, vindt zij. Miller voegt er aan toe dat waakzaamheid geboden blijft, aangezien sommige leden van de Onderwijsraad vinden dat het bewijs voor evolutie niet klopt.

Bron: Michael Zimmerman (oprichter Clergy Letter Project)