30 januari 2017 / 

Onderwijshervorming Turkije: exit evolutie

Evolutie zou kunnen verdwijnen uit het nieuwe voorstellen aan de Turkse minister van Onderwijs, die verdere Islamisering van het onderwijs bevatten.

In het voorstel verdwijnt een hoofdstuk over evolutie uit de leerboeken voor middelbare scholen en worden verwijzingen naar Darwin in het neo-Darwinisme geschrapt. Daarnaast komt er in de nieuwe boeken minder aandacht voor de grondlegger van de seculiere staat Turkije, Kemal Ataturk. De nieuwe voorstellen zijn opgesteld door een conservatieve onderwijsbond en liggen op het bureau van onderwijsminister Ismet Yilmaz.

Volgens het internetblad Al-Monitor is dit een uiting van een ‘culture war’ die al veel langer speelt. In meer seculiere tijden werd evolutie aan de leerstof toegevoegd, maar dat ging meer om de sociaal-Darwinistische ideologie dan om de wetenschappelijke evolutieleer.

VS

Overigens is er ook in verschillende staten van de VS weer een nieuwe golf van voorstellen om alternatieve voor evolutie op het lesrooster te krijgen. Sommige voorstellen willen ook het wetenschappelijke onderbouwing voor door de mens veroorzaakte klimaatverandering ter discussie stellen. De voorstellen noemen het creationisme of intelligent design niet, maar suggereren wel dat er alternatieven zijn.

Bron: Al-Monitor, The Hill