6 december 2019 /
Nobelprijswinnaar John B. Goodenough: Witness to grace

John B. Goodenough ontvangt deze maand de Nobelprijs in de Chemie voor zijn werk aan lithiumbatterijen. Hij getuigde lang geleden in boekvorm van zijn geloof.
Goodenough is met 97 jaar de oudste ontvanger van een Nobelprijs. Hij deelt de prijs met M. Stanley Whittingham en Akira Yoshino. Samen staan zij aan de wieg van het enorme succes van de oplaadbare lithiumbatterij die onmisbaar is voor telefoons, laptops, drones en elektrische auto’s.
Freud
De chemicus publiceerde in 2008 zijn autobiografie ‘Witness to grace’. Hierin beschrijft hij onder meer zijn bekering tot het christelijk geloof. Goodenough groeide op als zoon van een Methodisten predikant die het traditionele geloof vaarwel had gezegd en een Freudiaanse benadering van religie voorstond. Vader Goodenough doceerde religiewetenschappen aan de universiteit van Yale.
John Goodenough ging niet mee in de Freudiaanse visie van zijn vader en neigde naar een meer klassiek christendom. Echt overtuigd werd hij pas door Bijbelstudies die hij volgde bij een hoogleraar van de universiteit van Chicago, waar hij werkte. Deze Irene Wiseman werd later zijn vrouw.
Bekering
De bekering van Goodenough stuitte op onverschilligheid en neerbuigendheid van collega’s, maar zat de carrière van de chemicus niet in de weg. Hij werkte een tijdlang in Oxford, waar hij begon met onderzoek naar de lithiumbatterij en keerde na tien jaar terug naar de VS.
In zijn autobiografie stelt Goodenough dat natuurwetenschap grenzen kent: “De wetenschap leert ons waarom de dingen zijn zoals ze zijn en hoe we deze kennis kunnen gebruiken om specifieke doelen te bereiken; maar het onderscheidt niet de morele kwaliteiten van de doelen die mensen met de kennis hebben. Daarvoor is een andere discipline nodig!”
Bron: Biologos