14 juli 2017 / 

Nieuw standbeeld ter herdenking ‘Monkey Trial’

In de Amerikaanse plaats Dayton wordt 14 juli een standbeeld geplaatst van Clarence Darrow, de man die daar 92 jaar geleden biologieleraar John Scopes verdedigde.

In het Rhea County Courthouse in Dayton stond Scopes terecht voor het onderwijzen van de evolutietheorie op een openbare school, wat destijds verboden was in een aantal staten van de VS waaronder Tennessee. William Bryan, de jurist (en drievoudig presidentskandidaat) die de aanklager bijstond had in 2005 al een standbeeld gekregen. Beide standbeelden zijn even groot en staan op enige afstand van elkaar voor het gerechtsgebouw.

Protest

Het standbeeld voor Darrow is betaald door de American Humanist Association. Volgens het Friendly Atheist weblog is er vanuit christelijke hoek nogal wat protest tegen het standbeeld van Darrow, maar creationist Todd Wood nuanceert dit op zijn weblog. De voorzitter van de historische vereniging van Rhea County was bij de plaatsing van het beeld van Bryan al duidelijk dat een beeld voor zijn opponent een goede aanvulling zou zijn.

Het proces in Dayton staat bekend als het ‘Scopes Monkey Trial’ en wordt gezien als een iconisch voorbeeld van de ‘culture war’, de strijd van conservatief christelijk Amerika tegen bepaalde ontwikkelingen in de maatschappij. Op de website Jalta plaatst VU-historicus Ab Flipse het proces in zijn context en legt hij uit hoe de strijd tegen evolutie verder verliep.