19 augustus 2021 / 

Leidse sterrenkundige in Pauselijke academie

De Leidse astronoom Ewine van Dishoeck is benoemd tot lid van de Pauselijke Academie van Wetenschappen. Volgens Van Dishoeck kunnen wetenschap en religie gewoon naast elkaar bestaan.

De Pauselijke Academie van Wetenschappen heeft maximaal 80 leden, die uit de gehele wereld kunnen komen. Van Dishoeck is al lid van onder meer de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en de United States National Academy of Sciences. Voor haar onderzoek ontving ze tal van prestigieuze prijzen.

Nobelprijswinnaars

In een interview met de Leidse Universiteit vertelt zij dat ze vroeg in haar carrière al eens werd uitgenodigd bij de Pauselijke Academie voor een conferentie over de oorsprong van het leven. ‘Het was een ontzettende high-level meeting, met kardinalen, topwetenschappers en zelfs Nobelprijswinnaars.’ Zelf hield ze er een verhaal over de vorming van sterren en planeten.

Vorig jaar kwam ze weer bij de Pauselijke Academie, nu in haar rol als president van de  Internationale Astronomische Unie. Deze keer ging haar presentatie over het belang van sterrenkunde voor de toekomst van de samenleving. ‘Waarschijnlijk is dat een van de triggers geweest om mij als lid te benoemen.’

Lekenpredikant

Een van de thema’s waarover ze binnen de Pauselijke Academie kan meepraten is de vraag of we alleen zijn in het universum. Zij verwacht dat de huidige generatie sterrenkundigen die vraag, met allerlei nieuwe waarnemingsapparatuur die nu in ontwikkeling is, mogelijk zal kunnen beantwoorden.

Zij ziet het niet als een probleem om als wetenschapper mee te werken in de Pauselijke Academie. De Academie heeft een eigen sterrenwacht, volgens Van Dishoeck een teken dat geloof en wetenschap elkaar niet in de weg hoeven te zitten. Ook wijst zij op de vele gelovige wetenschappers, zoals haar collega-sterrenkundige Heino Falcke (Radboud Universiteit), de drijvende kracht achter de eerste foto van een zwart gat, maar ook lekenpredikant in zijn kerk nabij Keulen.

Er staan zaken in de Bijbel die niet overeenkomen met de wetenschap, erkent Van Dishoeck. Toch kunnen ze goed naast elkaar bestaan: ‘Ik zie het heelal als een groot boek: Net als wij wetenschappers is ook de religie dat boek aan het lezen.’

Bron: Universiteit Leiden

Foto: Henrik Sandsjö –  International Astronomical Union