Leiden weert God en huisdieren

Een promovendus aan de Universiteit Leiden mag geen vers uit het bijbelboek Psalmen gebruiken als opdracht voor zijn proefschrift. Dat meldt het Leidse universiteitsblad Mare.

Jurist Fred Schonewille verdedigt op 14 februari zijn proefschrift ‘Partijautonomie in het relatievermogensrecht’. Als opdracht wilde hij er de tekst ‘Initium sapientiae timor Dei; laudatio eius manet in saeculum saeculi’ inzetten, vers 10 uit Psalm 111. In vertaling: ‘Het begin van de wijsheid is ontzag voor de Heer; Zijn roem houdt stand voor eeuwig’.

Maar de universiteit vond dat het ‘de spuigaten uitliep met dankbetuigingen aan God en huisdieren’, aldus een woordvoerder, en besloot paal en perk te stellen aan dit soort zaken. De tekst van Schonewille kwam niet door de keuring. Opvallend genoeg promoveert een dag na Schonewille de sterrenkundige Maarten van Hoven hoopt  op een proefschrift met een ander citaat erin: ‘All energy flows according to the whims of the Great Magnet’. Dat is afkomstig uit het van drugs doordrenkte Fear and Loathing in Las Vegas van gonzo-journalist Hunter S. Thompson, aldus Mare. Dit is er volgens een woordvoerder van de universiteit ‘doorheen geglipt’.

Op de website van ScienceGuide reageert natuurkundige Tjerk Oosterkamp, die binnenkort zijn oratie zal uitspreken aan de Universiteit Leiden, furieus. “Mensen zonder religie willen mensen met religie vertellen hoe ze in hun leven, hun werk en wetenschap moeten staan. Ik zie niet in op welke manier de verwijzing naar een bijbeltekst als opdracht boven een proefschrift een spuigat uitloopt”, aldus Oosterkamp, die alvast aankondigt dat hij bij zijn oratie op 25 mei God zal danken.

Schonewille overweegt inmiddels de kwestie aan de bestuursrechter voor te leggen. “Aan een openbare universiteit zouden alle gezindten toegelaten moeten worden. Ook die van Hunter Thompson, wat mij betreft.”