2 juli 2012 / 

Klimaatscepsis bij Amerikaanse evangelicals

Nieuws

Zestig procent van de Amerikaanse evangelicals denkt dat de mens niet de oorzaak is van klimaatverandering. Een nieuw rapport moet deze groep aan het denken zetten.

 

Van alle Amerikanen denkt 47 procent dat klimaatverandering niet het gevolg is van menselijk handelen. De National Association of Evangelicals (NAE), die zo’n 450 duizend kerken uit veertig denominaties vertegenwoordigt, heeft een rapport (Loving the least of These) uitgebracht waarin vooral wordt benadrukt hoe klimaatverandering de armen raakt. Het rapport claimt te zoeken naar een ‘Bijbelse basis voor Christelijke betrokkenheid, de wetenschap over klimaatverandering, hoe het klimaat de armen raakt en praktische manieren om hier mee verder te gaan’. Daarnaast speelt ook de zorg voor de schepping  mee.

 

“Amerikaanse evangelicals hebben nog geen consensus bereikt over klimaatverandering”, stelt NAE woordvoerder Leith Anderson. Klimaatwetenschapper Katharine Hayhoe, zelf evangelisch christen, wijst erop dat evangelische kerken geen overkoepelende gezagsstructuren kennen. “De evangelische kerken in de VS kijken naar politici om hun overtuigingen te vormen, ze kijken niet naar hun overtuigingen om daaruit hun politieke keuzes vorm te geven.” En gezien de band tussen evangelische christenen en de conservatieve Republikeinse partij is afwijzing van door mensen veroorzaakte klimaatverandering dan logisch. Tweederde van de Republikeinse kiezers denkt dat het nieuws over klimaatverandering overdreven is, volgens een peiling van Gallup.

 

Hayhoe wijst erop dat er een ‘totaalpakket’ aan overtuigingen ligt dat veelal als toetssteen voor evangelicals geldt. Evolutie, de ouderdom van de aarde en stamcelonderzoek horen daarin, en evangelicals staan op die punten meestal lijnrecht tegenover de wetenschap. Omdat diezelfde wetenschap stelt dat de mens verantwoordelijk is voor de verandering van het klimaat staan veel evangelicals daar wantrouwend tegenover. “Een totaal vals argument”, vindt Hayhoe, die er aan toevoegt dat 40 procent van de evangelische christenen wel oog heeft voor de rol van de mens bij klimaatverandering.

 

Het NAE rapport moet een gesprek over klimaatverandering op gang brengen. Door te gevolgen te benadrukken van klimaatverandering voor de armen én de schepping sluit dit goed aan bij de theologie van evangelische christenen. Het lijkt erop dat met name jongere evangelicals klimaatverandering een belangrijk onderwerp vinden.

 

Bron: the Yale forum on Climate Change and the Media