Interview Wubbo Ockels Deel 1

‘Om duurzaam te zijn, moet je beginnen met van de aarde te houden.’ aldus Wubbo Ockels. Interview met Wubbo Ockels, hoogleraar duurzame technologie aan de Technische Universiteit Delft. Een gesprek over levensbeschouwing en wetenschap. Interview door Martine van Veelen, coördinator geloof en wetenschap ForumC.

In mijn ogen speelt levensbeschouwing wel een rol in de wetenschap. Het hangt er dan wel vanaf wat je levensbeschouwing noemt. Maar voor mij heeft levensbeschouwing te maken met vragen als: waarom ben je hier?, wat is je existentiële doel?’, wat is echt belangrijk in het bestaan? Het antwoord op die laatste vraag is mijn ogen duurzaamheid en toekomst. En welke ethiek hanteer je daar dan bij, wat zijn je idealen? Het gaat in wezen dus om je levenshouding. Ik geloof dat dat erg belangrijk is.

Ik ga in het nieuwe academische jaar weer college geven, onder andere op de faculteit Industrieel ontwerpen. Ik begin mijn college met de opmerking: ‘Om duurzaam te zijn, moet je beginnen met van de aarde te houden.’ Dat is een mentaliteit die je volgens mij moet hebben. Ik kan niet bewijzen dat het zo moet, maar het is een geloof, een overtuiging dat je alleen goed kunt functioneren in een win-winsituatie met de omgeving. Dat is voor mij belangrijk. Als je niet van plan bent je op die manier op te stellen, dan ga je maar ergens anders heen.

Beluister ook