Interview Vincent Icke deel 4

‘Wat mij aan de gang houdt in het leven is de wil om erachter te komen hoe alles werkt’ aldus Vincent Icke in deel 4 van het interview. Professor Vincent Icke, hoogleraar theoretische astrofysica aan de universiteit van Leiden. Een gesprek over levensbeschouwing en wetenschap. Interview door Martine van Veelen, coördinator geloof & wetenschap ForumC

Wat mij aan de gang houdt in het leven is de wil om erachter te komen hoe alles werkt. En daar heb ik ook talent voor. Als ik zou moeten samenvatten wat ik onderzoek en waar ik talent voor heb, dan is dat het onderzoek naar mechanismen. Hoe zit iets in elkaar? Hoe werkt het? Hoe verloopt het? Wat is het begin, midden en eind?

Ik vind het dan ook heel erg boeiend om te lezen over mensen die onderzoek doen naar mechanismen buiten de natuurwetenschap. In de biologie bijvoorbeeld of in de psychologie. Daar gebeuren allemaal buitengewoon interessante dingen. Dat heeft met levensovertuiging niets te maken. Het is vergelijkbaar met het gegeven dat sommige mensen aanleg hebben voor voetbal of voor tennis of voor wiskunde. Zo heb ik aanleg voor het ontrafelen van mechanismen en daar houd ik me dus ook voornamelijk mee bezig.

Beluister ook