Interview Vincent Icke deel 2

‘Er wordt binnen de wetenschap soms stevig gevochten’ aldus Vincent Icke. Interview met Professor Vincent Icke, hoogleraar theoretische astrofysica aan de universiteit van Leiden. Een gesprek over levensbeschouwing en wetenschap. Interview door Martine van Veelen, coördinator geloof & wetenschap ForumC.

Het hangt ervan af of er een conflict bestaat tussen wetenschap en levensbeschouwing. Ik constateer op historische gronden dat als er een conflict is, dat conflict zonder enige uitzondering veroorzaakt wordt door mensen met een levensovertuiging. Galileo ontdekte vier maantjes die ronddraaien rondom de planeet Jupiter. Dat was helemaal niet welkom in die tijd, maar het was wel waar. Hij maakte daar zelf geen moeilijkheden over, maar de hogepriesters van die tijd maakten er wel moeilijkheden over. Dat is net als met het broeikaseffect. Het broeikaseffect bestaat. Dat is een uitgemaakte kwestie. Daar doen wij als wetenschappers niet moeilijk over, maar diverse mensen die maatschappelijke belangen vertegenwoordigen, zoals de olie-industrie of de politiek, doen daar wel moeilijk over. Dus een eventueel conflict wordt zonder enige uitzondering van buitenaf veroorzaakt.

Er is wel een intern conflict in de wetenschap. Dat is er constant. Wij werken aan de grens van wat mogelijk is. We werken aan de rand van het onbekende en dat wil dus zeggen dat de volgende stap in het onderzoek altijd onzeker is. De eerste resultaten van een onderzoek zijn altijd aan twijfel onderhevig. Er wordt binnen de wetenschap soms stevig gevochten. Alleen vechten wij niet met messen en niet met kalasjnikovs, maar wij vechten met de resultaten van ons onderzoek, met het woord, met de rede, met de logica. Het conflict is er dus wel, maar dat is geen conflict dat leidt tot brandstapels of oorlogen. Het is een heel ander type conflict.

Beluister ook