Interview Vincent Icke deel 1

Audio

‘Ik ben geboren als wetenschapper’ aldus Vincent Icke. Interview met Professor Vincent Icke, hoogleraar theoretische astrofysica aan de universiteit van Leiden. Een gesprek over levensbeschouwing en wetenschap. Interview door Martine van Veelen, coördinator geloof & wetenschap ForumC.

Ik ben geboren als wetenschapper. Ik weet niet beter dan dat ik altijd al wetenschapper heb willen worden. Net zoals mensen met zwart haar of blauwe ogen worden geboren, zo ben ik geboren als onderzoeker. Ik heb me nooit anders gevoeld. Enigszins onder invloed van mijn familie, die altijd heel sterk het idee had dat je je voor de maatschappij moet inzetten, heb ik overwogen om medicijnen te gaan studeren. Ik heb me hier zelfs een blauwe maandag mee beziggehouden, toen ik naar de Universiteit van Utrecht ging. Maar die studie bleek weinig onderzoek te bevatten. Tegenwoordig is dat in de studie geneeskunde wel anders, maar toen vond ik het maar oersaai.

Ik ben toen experimentele natuurkunde gaan studeren, maar daar vond ik de groepen veel te groot. Ik ben meer een soort eenling. Vervolgens ben ik theoretische natuurkunde gaan studeren, en dat was voor mij echt een prachtige oceaan om in te zwemmen. Omdat binnen de theoretische natuurkunde het uitzicht op een baan erg slecht was, ben ik daarnaast ook sterrenkunde gaan doen, waardoor ik nu theoretisch astrofysicus ben.

Beluister ook