Interview Gerard Nienhuis Deel 3

‘Ik ben meer atheïst geweest dan ik nu ben. De weg terug is er ook.’ aldus Gerard Nienhuis. Interview met Professor Gerard Nienhuis, hoogleraar Natuurkunde aan de Universiteit Leiden. Een gesprek over levensbeschouwing en wetenschap. Interview door Martine van Veelen in opdracht van ForumC voor de website www.geloofenwetenschap.nl.

Veel studenten waren voor hun studie in een tamelijk beschermde omgeving tot geloof gekomen. Zij realiseerden zich niet dat de wereld groter is dan die veilige omgeving. Hierdoor kwam het regelmatig voor dat studenten tijdens hun studie hun idealen kwijtraakten. Het doel van het ICS [Internationaal Christelijk Studiecentrum, een van de voorlopers van ForumC] was om beide werelden van geloof en wetenschap bij elkaar te houden. Dat sprak mij aan. Ik heb er zelf veel aan gehad en er ook veel tijd in gestoken. Wat mij vooral aanspreekt is de verbinding met de mens. De geloofsinhoud interesseerde me eigenlijk minder. Dat heb ik in de kerk net zo. Ik ben tot mijn verrassing gevraagd voorzitter te worden van de kerkenraad in mijn dorp. Het verraste mij, omdat ik niet echt leef met de standaard geloofsvoorstelling. Dat verberg ik ook niet. Maar dat was geen probleem, ik werd helemaal geaccepteerd. Voor mij is een veilige omgeving, waar je niet bang hoeft te zijn om iets verkeerds te zeggen, wezenlijk.

Ik houd ervan om grenzen te verkennen en dat betekent soms dat je over een grens heengaat. Mensen waarschuwen dat je op een hellend vlak komt als je sommige geloofsvoorstellingen laat vallen. Alsof je dan steeds meer zult verliezen en alsof er nooit een weg terug zou zijn. Waarom zou dat zo zijn? Ik ben meer atheïst geweest dan ik nu ben. De weg terug is er ook. Je moet je altijd open blijven opstellen. Ik heb die vrijheid en die wil ik ook. Het ICS bood die vrijheid en die veiligheid. Dat botste wel eens met verwante organisaties. Dan publiceerden we stukken waarvan men meende dat die over de schreef gingen, of die te weinig getuigend waren. We waren zoekend, en iedereen was welkom om mee te zoeken. En niet vanuit de claim dat wij het antwoord gevonden hadden. Dat is een omgeving waarin ik me thuis voel.

Beluister ook