Interview Gerard Nienhuis Deel 1

‘Ik zal me altijd blijven verwonderen, al is het het laatste wat ik doe’ aldus Gerard Nienhuis. Interview met Professor Gerard Nienhuis, hoogleraar natuurkunde aan de universiteit van Leiden. Een gesprek over levensbeschouwing en wetenschap. Interview door Martine van Veelen, coördinator geloof & wetenschap ForumC.

Ik heb niet echt gekozen voor het vak van wetenschapper. Zoiets gaat zoals het gaat: in stapjes. Tijdens de middelbare school was ik van plan om na mijn examen net als mijn vader economie te gaan studeren, richting accountancy. Voor mijn vader was dat vanzelfsprekend en voor mij dus ook. Na het eindexamen ben ik pas echt gaan nadenken over wat ik zou willen en toen was ik eigenlijk vooral geïnteresseerd in natuur- en sterrenkunde. Sterrenkunde vond ik heel motiverend, dus dat wilde ik wel studeren. Ik heb ook nog wiskunde overwogen, maar gaandeweg is het toch theoretische natuurkunde geworden. Aan het eind van mijn studie werd ik gevraagd om een promotieonderzoek te doen. Dat heb ik gedaan. Na mijn promotie kreeg ik de mogelijkheid om naar Amerika te gaan voor een postdoconderzoek.

En op een gegeven moment ga je van het vak van onderzoeker houden. Je leert de werkomgeving kennen en dat bevalt je. Het bevalt voldoende om gemotiveerd te blijven. Dus ben ik wetenschapper gebleven, maar het had ook anders kunnen gaan. Voor een deel is het een eigen keuze, maar niet een heel bewuste keuze. Ik heb niet van tevoren bedacht dat ik over veertig jaar daar en daar wil staan. Ik heb altijd heel open geleefd, maar ik ben gewoon gebleven waar ik begonnen ben.

Beluister ook