Interview Cees Dekker deel 2

‘Ik geloof niet dat er een conflict is tussen religieus geloof en wetenschap. Ik geloof wel dat er een cultureel conflict speelt tussen een religieus wereldbeeld en een seculier wereldbeeld en dat wetenschap in beiden wereldbeelden zijn plek heeft.’ aldus Cees Dekker. Deel 2 van het interview met Professor Cees Dekker, hoogleraar moleculaire biofysica aan de Technische Universiteit Delft. Een gesprek over levensbeschouwing en wetenschap. Interview door Martine van Veelen, coördinator geloof & wetenschap ForumC.

Halverwege de jaren negentig groeide mijn positie als wetenschapper, deed ik een aantal mooie wetenschappelijke ontdekkingen en werd ik hoogleraar. Op dat punt aangekomen voelde ik een bepaalde verantwoordelijkheid om dieper over het onderwerp na te denken. Ik ben christen en ik ben wetenschapper en ik wilde proberen om die aspecten te integreren.

Vanaf die tijd ben ik voor mijzelf op een soort hernieuwde zoektocht gegaan. En er zat ook wel een existentiële vraag achter. We worden gebombardeerd met meningen van mensen als Richard Dawkins, en de Nederlandse equivalenten Piet Borst of Ronald Plasterk, die soms erg uitgesproken stellen dat wetenschap zich alleen goed verhoudt tot een atheïstische levensbeschouwing. Dawkins suggereert dat je eigenlijk wel atheïst moet worden wanneer je de evolutiebiologie goed begrijpt. De vraag is natuurlijk of dat zo is. Dat was een vraag die mij wel raakte. Ergens in mijn achterhoofd zweefde er wel een soort angst dat wanneer ik daar echt in zou duiken, ik misschien mijn geloof zou verliezen. Ik geloofde dat het mogelijk kon zijn dat Dawkins gelijk had.

Bekijk ook