Interview Cees Dekker deel 1

‘Wetenschap leidt tot een diepe verwondering voor God’ aldus Cees Dekker. Interview met Professor Cees Dekker, hoogleraar moleculaire biofysica aan de Technische Universiteit Delft. Een gesprek over levensbeschouwing en wetenschap. Interview door Martine van Veelen, coördinator geloof & wetenschap ForumC.

Mijn drijfveer is verwondering. Ik wil weten hoe de wereld in elkaar zit. Als middelbare scholier was ik al bezig met vragen als: hoe werkt het allemaal, hoe zit het in elkaar, hoe verkrijg ik enige ordening van deze hele wereld om me heen en wat kan ik daarvan begrijpen? Ik ben natuurkunde gaan studeren omdat dat vak allerlei inzichten geeft in hoe de materie in elkaar zit. Mensen gaan vanuit verschillende motieven natuurkunde studeren. Eén motief is een bepaalde interesse in techniek en toepasbaarheid. Een ander motief is een meer filosofische behoefte om te weten hoe de wereld in elkaar zit. Dat is ook mijn drijfveer. In die zin is wetenschapper als beroep voor mij een heel logische keuze.

Bekijk ook