Waarom een robot nooit een mens wordt

Waarom een robot nooit een mens wordt
11 sept
2019
Johanna Bryson, onderzoeker op het terrein van kunstmatige intelligentie en robotica, denkt dat computers nooit menselijk zullen worden.

Dat zegt zij in een interview dat is gepubliceerd door de NRC, voorafgaand aan een lezing aan de universiteit van Tilburg met de titel ‘The Role of Humans in an Age of Intelligent Machines’. Bryson, nu verbonden aan de Britse universiteit van Bath, werkte als jonge onderzoeker in de jaren negentig aan het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT), waar geprobeerd werd een robot te bouwen die zichzelf kon ontwikkelen tot het niveau van een driejarig kind.

Onethisch

De robot, COG (foto), kreeg een mensachtige vorm met armen, benen en een hoofd. Maar zichzelf ontwikkelen lukte niet echt en na anderhalf jaar werd de stekker uit het project getrokken. Opvallend was dat medewerkers zich sterk met COG identificeerden: de robot uitschakelen vonden ze onethisch.

Bryson is het daar niet bepaald mee eens. Ze stelt dat iedere moderne spellingscontrole al slimmer is dan COG destijds was. En ook nu is het nog niet gelukt om kunstmatige intelligentie zichzelf te laten ontwikkelen tot een driejarige, het doel van COG.

Terrarium

Ze wijst erop dat er ten tijde van het werk aan COG op het MIT een zespotige robot rondliep die op dat moment de meest complexe robot ter wereld was. Daar identificeerden mensen zich echter niet mee, niemand riep dat de robot in een terrarium thuishoorde.

Inmiddels gelooft Bryson niet meer in de mogelijkheid dat kunstmatige intelligentie zich echt tot een menselijk niveau kan opwerken. Ze wijst erop dat verschillende delen van het menselijk brein ook een verschillende architectuur hebben. Vier miljard jaar evolutie heeft niet één architectuur opgeleverd, vermoedelijk omdat verschillende delen zich hebben gespecialiseerd in verschillende taken. Die evolutionaire geschiedenis is niet in silicium chips in te bouwen.

Verlengstuk

Ook stelt Bryson dat mensen meer zijn dan intelligentie: relaties zijn belangrijk, eenzaamheid kan een mens (maar ook dieren) doden. Volgens Bryson is kunstmatige intelligentie een verlengstuk van onze eigen intelligentie. In die zin voegt het iets toe, het stelt ons in staat sneller antwoorden te vinden op problemen.

Bron: NRC 

Foto: Sam Ogden/Science Source

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • Edward Apcar zei Naar deze reactie >>>
  @Lieven, Egbert, Jac en ook Benedict,

  Doe geen moeite mensen. Gilbert is, net als Marten de ultieme homo religiens zoals ‘de kerk’ die... 18-01-2020 21:50
 • Edward Apcar zei Naar deze reactie >>>
  @ Gilbert Knuyt 18-01-2020 14:09

  Je vergist je weer, beste Gilbert.
  Ik heb niet zozeer kritiek op de katholieke kerk. Het is meer dat ik... 18-01-2020 21:26
 • Benedict Broere zei Naar deze reactie >>>
  Egbert --- En het vagevuur? Hoe zit het met het vagevuur??? (Ik heb nog wat hamburgers liggen.) 18-01-2020 21:18
 • Kom op Egbert, verklaar je dan gewoon wat nader in plaats van mij op die wazige manier een dom imago te geven, te suggereren dat ik niet... 18-01-2020 21:01
 • @BB: Wat zegt de Bijbel over de hel, enige teksten die daarnaar verwijzen.... 18-01-2020 20:35
 • @Lieven: [Je wou natuurlijk zeggen dat homoseksualiteit onnatuurlijk is en dat men dat mag afkeuren omdat het niet pro creatief werkt, omdat er geen kindjes  uit voortkomen. Niet?]

  Welnee joh, dat maak jij er maar weer van, eerst nadenken en het niet meteen voor de ander gaan invullen, het grootste probleem... 18-01-2020 20:30