Rol van religie bij scholing

Rol van religie bij scholing
17 feb
2017

Joden zijn het best geschoold, hindoes en moslims het minst. Maar de scholing van de jonge generaties laat zien dat de kloof kleiner wordt. 

Dat blijkt uit een onderzoek van het Pew Research Center naar de relatie tussen religie en scholing, waarin gegevens uit 151 landen zijn gebruikt. Het gemiddelde aantal jaren formeel onderwijs lag wereldwijd op 7,7. Joden zitten het langst op school (13,4 jaar), daarna volgen christenen (9.3), niet-religieuzen (8,8), boeddhisten (7,9), hindoes en moslims (beide 5,6 jaar). Wereldwijd heeft een op de vijf volwassenen overigens geen enkele formele scholing ontvangen. Onder hindoes en moslims gaat het zelfs om twee op de vijf.

Missionarissen

Deels is het verschil verklaarbaar door de landen waar verschillende religies geconcentreerd zijn. Er wonen veel joden in de VS en Israël, beide geïndustrialiseerde landen met een goed onderwijssysteem. Maar dit verklaart niet alle verschillen. Zo hebben christenen in Afrika bezuiden de Sahara een betere opleiding dan moslims die in dezelfde regio leven. Mogelijk speelt hier de erfenis van Westerse missionarissen een rol.

Opvallend is dat bij hindoes en moslims de generatie van 25-34 jaar een veel betere opleiding heeft genoten dan de generatie van 55-75 jaar. Dit wijst erop dat beide groepen bezig zijn met een inhaalslag. Ook het aandeel vrouwen met een goede opleiding – dat bij deze religies het laagste is – stijgt.

Als het gaat om hoger onderwijs (universitair en hbo) staan de joden opnieuw bovenaan: 61 procent heeft zo’n hogere opleiding gevolgd, terwijl het gemiddelde over alle groepen 14 procent is. Mannen volgden gemiddeld vaker hoger onderwijs dan vrouwen, maar bij de jongste groep is deze ‘gender-gap’ omgekeerd en volgen er juist meer vrouwen hoger onderwijs.

Bron: Pew Forum 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • Ronald V. zei Naar deze reactie >>>
  GODVERREDOMME

  EN MAAR ZUIGEN, VUILE SOCIOPAAT.

  EERST MIJ BELASTEREN. DAN SLA IK TERUG. EN DAN DOEN ALSOF DE SCHULD BIJ MIJ LIGT. ... 19-07-2019 01:20
 • Ronald V. zei Naar deze reactie >>>
  GODVERREDOMME, VUILE HYPOCRIET, 

  OPROTTEN !!!!

  MODERATIE, PAK DAT STUK VUIL AAN. 

  RV  19-07-2019 01:17
 • Ronald V. zei Naar deze reactie >>>
  GODVERREDOMME, VUILE HYPOCRIET, GODVERREDOMME. 

  OPROTTEN !!!!

  MODERATIE, PAK DAT STUK VUIL AAN.  19-07-2019 01:15
 • Ronald V. zei Naar deze reactie >>>
  Ben jij besodemieterd dat je hier nog rustig doorgaat met berichten te plaatsen? 

  Godverredomme, oprotten, Egbert. Hier is geen plaats... 19-07-2019 01:13
 • @Edward: [Het atheïsme’ is een uitvinding van gelovigen die een levensvisie nodig hebben, een soort van anti-religie om zich tegen af te zetten]

  Ze kunnen blijkbaar niet om God heen filosoferen, m.a.w. het laat hen niet onverschillig. Vandaar de sterke behoefte om er... 19-07-2019 00:00
 • @Lieven, je stelt het e.e.a. wel heel goed doordacht en grondig aan de kaak, dat moet ik je nageven en als je nooit anders gewend bent... 18-07-2019 23:45