Christelijk onderwijs: theologen minder creationistisch dan natuurwetenschappers

Christelijk onderwijs: theologen minder creationistisch dan natuurwetenschappers
28 sept
2016

Uit een enquête onder staf van 200 christelijke onderwijsinstellingen in de VS bleek dat de hoofden van sectie natuurwetenschappen vier keer zo vaak jonge aarde creationisten waren als hun collega’s van de theologie sectie. 

Jay Wile, zelf jonge aarde creationist, bespreekt de bevindingen (uit 2011) recent nog eens op zijn blog. Hij geeft een analyse van de getallen om de beperkingen helder te krijgen. De steekproef is relatief klein (200 colleges of universiteiten, vier personen per instelling) zodat hij op een foutmarge van 11 procent komt. Maar zelfs dan blijven de verschillen overeind staan.

Wile zet zich eerst af tegen de conclusie die de creationistische organisatie ‘Answers in Genesis’ op basis van de cijfers trok. Christenen die geloven in een oude aarde of een schepping in evolutie compromitteren zich niet per se. Er waren al vroeg in het christendom (en in het jodendom) stromingen die een niet-letterlijke lezing van Genesis voorstonden.

Afwijzen

Maar dan blijft de vraag volgens hem staan waarom theologen vaker geneigd zijn om een oude aarde of evolutie te accepteren dan natuurwetenschappers. Hij vermoed dat die laatste groep meer weet over de werking van wetenschap, en daardoor de bewijzen voor evolutie beter kunnen wegen – en dus vaker afwijzen. Theologen, zonder natuurwetenschappelijke opleiding, zouden eerder geneigd zijn de wetenschappelijke consensus te volgen.

De omgekeerde verklaring noemt hij overigens niet, namelijk dat theologen inzien dat Genesis niet dwingend een jonge aarde voorschrijft. Hoe het ook zit, het verschil blijft intrigerend. Wile roept mensen dan ook op te reageren op zijn blog met hun ideeën over dit verschil van inzicht tussen theologen en natuurwetenschappers in het christelijk hoger onderwijs. Wie het weet mag het zeggen dus, ook hier!

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • Beste @Ronald je kletst wartaal, je kon wel verknipt wezen, ik heb niets met  Nazi's en ook niet met een platte aarde.
  Het solipsisme... 21-07-2019 01:37
 • Ronald V. zei Naar deze reactie >>>
  En Egbert blijft de boel besodemieteren. 

  Die schoft is begonnen met mij te beledigen. Omdat ik vraagtekens zette bij zijn idioterig... 20-07-2019 23:20
 • Ronald V. zei Naar deze reactie >>>
  - Egbert 20-07-2019 22:09
  @Lieven, lees je dat, Ronald heeft ook weer een pilletje nodig. -

  Zuivere sociopathie uit de koker van de... 20-07-2019 23:14
 • Je kletst uit je nek @Ronald, verzin iets beters. Ach, dat gaat je ook niet lukken.

  Gewoon stoppen tijdens de discussie mensen te beledigen... 20-07-2019 23:06
 • @Lieven, wat religieus genoemd wordt noem ik een mysterie, want wat weten we nu helemaal van de werkelijkheid, van die koffie was overigens... 20-07-2019 22:40
 • Hey Egbert,

  ja, dat klopt, dat schreef ik. Dat 'meezingen met het koor van gelovigen' was maar een metafoor hé om te zeggen dat je toch... 20-07-2019 22:24