Blogserie bij BioLogos: het probleem van verre sterren

Blogserie bij BioLogos: het probleem van verre sterren
22 juli
2016

De Nederlandse student Casper Hesp, die aan de Universiteit zowel een master Astrofysica als een in Neurowetenschappen volgt, kijkt in een blogserie op BioLogos naar de houdbaarheid van een model om astronomische afstanden te verzoenen met een recente schepping.

Hesp gaat in de serie artikelen in op de ‘Anisotropic Synchrony Convention’ theorie van Jason Lisle van Answers in Genesis. Die beoogt een probleem voor het jonge aarde creationisme op te lossen. Sterrenkundigen zien namelijk licht van sterren op duizenden, miljoenen of zelfs miljarden lichtjaren. Dat licht is dus veel langer onderweg dan de zes- tot tienduizend jaar die de meeste jonge aarde creationisten als maximale leeftijd voor de schepping aanhouden.

Lisle gebruikt concepten uit de relativiteitstheorie van Einstein om te komen tot een model waarin hij accepteert dat dit licht inderdaad miljoenen of miljarden jaren onderweg is geweest, maar dat dankzij de regels van Einstein die astronomische perioden binnen de vierde scheppingsdag passen.

Houdbaar

In zijn blogs onder de titel 'Light Matters' analyseert Hesp de claims van Lisle en concludeert uiteindelijk dat ze niet echt houdbaar zijn. Eén van de problemen die hij noemt is dat als er op de vierde scheppingsdag inderdaad miljarden jaren voorbij gingen in de rest van het universum, dit niet echt een gewone ‘dag’ is en dus niet echt past bij een letterlijk-historische lezing van Genesis.

Onder alle posts gaat Hesp de discussie aan met lezers. De serie zal uiteindelijk uit acht artikelen bestaan.

Casper Hesp behaalde een bachelor summa cum laude in zowel Sterrenkunde als Psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen voor hij in Amsterdam een dubbele masteropleiding ging volgen. In Groningen werd hij in 2013 tot ‘Student van het jaar’ verkozen, in Amsterdam ontving hij een Amsterdam Science Talent Scholarship.

[Bij het schrijven van dit bericht bestond de serie uit vier bijdragen, Casper Hesp heeft aangegeven dat dit er uiteindelijk acht zullen worden. De tekst is hierop aangepast.]

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • Ronald V. zei Naar deze reactie >>>
  En voor alle duidelijkheid, 

  ik blijf de schoft Egbert in de gaten houden. 

  GODVERREDOMME

  Ik laat me niet meer bedreigen, ik laat niet... 07-12-2019 08:41
 • @Edward: Zo staat het ook in de link vermeld.

  Quote: "Naast de ontologische argumenten voor het bestaan van God, zijn er nog vele andere,... 07-12-2019 00:42
 • Edward Apcar zei Naar deze reactie >>>
  Egbert,

  “je zou hoogstens plausibel proberen te kunnen maken dat God bestaat”.
  Datis precies wat ze doen. Ben ik met je eens.
  Ik heb... 07-12-2019 00:03
 • Ronald V. zei Naar deze reactie >>>
  Overigens, Egbert, 

  je blijft gewaarschuwd. Godverdomme, vuile sociopaat. 

  Jij hebt mij bedreigd, je verspreidt lasters over mij, je jat... 07-12-2019 00:02
 • @Edward, dat wordt later ook in het artikel ontkracht, je zou hoogstens plausibel proberen te kunnen maken dat God bestaat. 06-12-2019 23:08
 • Edward Apcar zei Naar deze reactie >>>
  Egbert,
  Zoals Ronald in zijn post van. 06-12-2019 15:22 al stelt: “Het godsbewijs van de logicus Gödel klopt als je de premisses... 06-12-2019 21:56