Blogserie bij BioLogos: het probleem van verre sterren

Blogserie bij BioLogos: het probleem van verre sterren
22 juli
2016

De Nederlandse student Casper Hesp, die aan de Universiteit zowel een master Astrofysica als een in Neurowetenschappen volgt, kijkt in een blogserie op BioLogos naar de houdbaarheid van een model om astronomische afstanden te verzoenen met een recente schepping.

Hesp gaat in de serie artikelen in op de ‘Anisotropic Synchrony Convention’ theorie van Jason Lisle van Answers in Genesis. Die beoogt een probleem voor het jonge aarde creationisme op te lossen. Sterrenkundigen zien namelijk licht van sterren op duizenden, miljoenen of zelfs miljarden lichtjaren. Dat licht is dus veel langer onderweg dan de zes- tot tienduizend jaar die de meeste jonge aarde creationisten als maximale leeftijd voor de schepping aanhouden.

Lisle gebruikt concepten uit de relativiteitstheorie van Einstein om te komen tot een model waarin hij accepteert dat dit licht inderdaad miljoenen of miljarden jaren onderweg is geweest, maar dat dankzij de regels van Einstein die astronomische perioden binnen de vierde scheppingsdag passen.

Houdbaar

In zijn blogs onder de titel 'Light Matters' analyseert Hesp de claims van Lisle en concludeert uiteindelijk dat ze niet echt houdbaar zijn. Eén van de problemen die hij noemt is dat als er op de vierde scheppingsdag inderdaad miljarden jaren voorbij gingen in de rest van het universum, dit niet echt een gewone ‘dag’ is en dus niet echt past bij een letterlijk-historische lezing van Genesis.

Onder alle posts gaat Hesp de discussie aan met lezers. De serie zal uiteindelijk uit acht artikelen bestaan.

Casper Hesp behaalde een bachelor summa cum laude in zowel Sterrenkunde als Psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen voor hij in Amsterdam een dubbele masteropleiding ging volgen. In Groningen werd hij in 2013 tot ‘Student van het jaar’ verkozen, in Amsterdam ontving hij een Amsterdam Science Talent Scholarship.

[Bij het schrijven van dit bericht bestond de serie uit vier bijdragen, Casper Hesp heeft aangegeven dat dit er uiteindelijk acht zullen worden. De tekst is hierop aangepast.]

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • Hallo Wim, ik zeg niet dat geloven in een leven na de dood een 'waan' is, want ik weet het niet oh het bestaat. Als het bestaat dan is het... 20-08-2019 22:36
 • Wim de Rooij, Eindhoven zei Naar deze reactie >>>
  Hallo Lieven.

  ik lees in je laatste bijdrage dat ook jij denkt dat het geloven in een leven na de dood een waan is. Vergis ik me?

  Ook al... 20-08-2019 22:05
 • Wim de Rooij, Eindhoven zei Naar deze reactie >>>
  Hallo Gilbert Knuyt.

  Dat bedoel ik met er is geen schijntje van bewijs. Je toont aan dat ik gelijk heb.

  Dat men lang dacht dat er leven na... 20-08-2019 21:48
 • Het punt betrof nu juist de inhoud hé:)

    20-08-2019 18:12
 • Wim, ik denk dat wezens die het bewustzijn en de gedachte kunnen vormen dat ze sterfelijk zijn tot de hoopvolle gedachte aan een leven na de... 20-08-2019 17:18
 • Beste@Gilbert,

  Wat voor voorstelling heb jij bij een eventueel voortbestaan na de fysieke dood, in welke vorm of hoedanigheid.

  Of ben je... 20-08-2019 17:14