Economie, relaties en geloof

Economie, relaties en geloof
12 juli
2016

Op de website van het ESB, het vakblad van economen, is een discussie losgebarsten over economie, relaties en geloof.

Aanleiding voor deze discussie is dat Lans Bovenberg, Marcel Canoy en Ferry Haan bezig gaan met het ontwikkelen van nieuw materiaal voor economieonderwijs voor middelbare scholieren. Zij stellen: “De kern van de economie is samenwerking. (…) Na de scheefgroei die heeft geleid tot de financiële crisis, is er behoefte aan een economie die zich niet alleen richt op individueel eigenbelang maar ook op ethiek, empathie, samenwerking en intrinsieke motivatie om zich in te zetten voor anderen.”

Arnold Heertje, de grondlegger van het economieonderwijs in Nederland, reageert verbolgen. Hij vindt dat de economen de economie als wetenschap te grabbel gooien én dat ze stiekem normatieve christelijke uitgangspunten in hun economie(onderwijs) verwerken.

In een artikel op ESB.nl reageren Canoy en Haan door te stellen dat zij zichzelf als niet religieus beschouwen, ze economie als wetenschap juist serieus willen nemen en de evolutie van de economie voorbij de homo economicus willen verdisconteren.

Voor ForumC schreven zowel Bovenberg als Canoy een essay in het boek ‘Economie draait niet om geld’.

Getagged onder

Laat een reactie achter

U kunt hieronder uw reactie plaatsen. Invullen van naam en e-mailadres is verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd). Om spam te voorkomen vragen wij u de letter/woordcombinatie daaronder over te typen. Daarna kunt u de reactie plaatsen. Bij problemen, neem contact op met de redactie.

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • Ik weet niet wat modaliteiten collaps is maar wel dat er vele afleidingen logisch correct zijn maar dat de uitkomst daarom nog geen waarheid... 03-04-2020 08:45
 • Als ik wat verder lees, dan wordt her en der vermeld dat het argument van Godel ten onder gaat aan modal collaps. Weet iemand wat dat is en... 02-04-2020 19:56


 • Dag Edward,

   

  Of ik galoppeer, dat weet ik
  niet, ik geef gewoon mijn visie. Maar misschien komt die hier en daar niet
  helemaal overeen... 31-03-2020 23:01
 • Edward Apcar zei Naar deze reactie >>>
  @Lieven 30-03-2020 11:32

  Nu vergaloppeer je je toch echt, beste Lieven. Je raakt verward in je eigen breinbreisels.
  Natuurlijk willen... 31-03-2020 21:48
 • ...nog eentje en dan stop ik ermee.
  Wie het schoentje past trekke het aan...... 30-03-2020 11:51