Het brein is geen computer

Het brein is geen computer
23 mei
2016

Onze hersenen werken niet als een computer. Dat is slecht nieuws voor mensen die eeuwig leven willen krijgen door hun bewustzijn te uploaden.

In een essay op de website Aeon fileert Robert Epstein, psycholoog aan het American Institute for Behavioral Research and Technology in Californië, de neurologen die het brein benaderen als computer. Zij voeren volgens Epstein een metafoor veel te ver door. Want meer dan dat is het hele idee van ‘brein als computer’ volgens hem niet.

Door de eeuwen heen zijn er tal van metaforen gebruikt om de werking van het brein te omschrijven. Hij haalt daarbij de Bijbelse notie van ziel aan als een vroege metafoor. Later ging het over ‘sappen’ die ons mentale en fysieke functioneren zouden beheersen, weer later veranderden we in machines. Halverwege de vorige eeuw werd de ‘computer’ als metafoor voor het brein ingevoerd.

En volgens Epstein zit die metafoor het onderzoek naar cognitie en bewustzijn behoorlijk in de weg. In zijn artikel bestrijdt hij het idee dat het brein een ‘representatie van de werkelijkheid’ bevat. Er zitten geen ideeën, teksten, afbeeldingen opgeslagen in hersencellen. Om dit te illustreren beschrijft hij een proefje dat hij zijn studenten laat doen: teken een dollarbiljet uit je hoofd na, en doe het daarna nog eens met een dollarbiljet erbij.

Eeuwig leven

De verschillen tussen beide tekeningen zijn doorgaans enorm. Epstein stelt dat een herinnering niet een representatie is die je moet ophalen. Zo werken computers inderdaad, die slaan een in bytes gecodeerde afbeelding op in het geheugen, verplaatsen het naar een harde schijf en halen het plaatje weer op.

Mensen beleven dingen, en dat verandert hun brein, betoogt Epstein. Door die verandering is het mogelijk iets te herleven, maar dat is heel wat anders dan een herinnering ‘ophalen’ uit je geheugen. De interactie tussen een gebeurtenis en een brein is uniek, en dat verklaart waarom geen twee mensen zich een gebeurtenis precies gelijk herinneren.

De computerbenadering zit zo langzamerhand het onderzoek naar cognitie in de weg, stelt Epstein. Onderzoekers kunnen niet meer praten (of denken) buiten deze metafoor om. Daardoor zijn ze blind voor andere invalshoeken. En het leidt tot uitwassen, zoals futurist Ray Kurtzweiler, die stelt dat het op korte termijn mogelijk zal worden om het bewustzijn over te plaatsen naar en supercomputer, waar het eeuwig kan leven.

Simulatie

Een ander uitvloeisel is het grote Human Brain Project, waarvoor de EU in 2013 maar liefst 1 miljard heeft uitgetrokken. Doel was om in 2023 een simulatie van een volledig brein klaar te hebben, dat onderzoek naar bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer kan ondersteunen. Het project is binnen twee jaar vastgelopen, en een nieuwe projectleiding moet er nu het beste van maken.

‘We zijn organismen, geen computers’, besluit Epstein zijn betoog. De computermetafoor heeft zijn tijd gehad maar is niet langer bruikbaar. Het is tijd om deze metafoor met de DELETE knop uit te schakelen.

Bron: Robert Epstein The Empty Brain, Aeon

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • Fraai betoog @Benedict, ja dat alles Vanzelf maar gaat zit bij de meeste posters op dit blog er wel heel erg diep ingeslepen, zelf... 19-02-2019 15:53
 • Bert Morriën zei Naar deze reactie >>>
  Ronald V.

  [Een reflex is nog lang geen reflectie.]
  Dat ontken ik nergens maar voor reflectie is minstens een reflex nodig en voor een reflex heb je geen brein nodig, een atoom is... 19-02-2019 15:40
 • @Ronald schrijft:

  [Eigenlijk behoor je bijval te krijgen van Egbert want die is tegen de wetenschap en oppert geregeld dat er best zonder hersentjes gedacht kan worden. Maar blijkbaar trolt hij liever.]

  Je kletst weer eens uit je nek, ik ga hier inhoudelijk niet eens meer op in.

  Het monopoly op de huistrol is hier enkel... 19-02-2019 15:39
 • Benedict Broere zei Naar deze reactie >>>
  Egbert 18-02-2019 21:05 -- Je hebt het over een concept dat vanaf ongeveer de Stoa, via Plotinus, Eriugena, Schelling, Hegel, Bergson,... 19-02-2019 15:35
 • Niet zulke lange teentjes @Bert, je kunt toch wel tegen een stootje;) 19-02-2019 15:34
 • Bert Morriën zei Naar deze reactie >>>
  Egbert,

  [Nee Bert, je begint langzamerhand de weg een beetje kwijt te raken, bemerk ik wel.  
  Geeft niets, kan gebeuren.]
  OK, dan zijn we... 19-02-2019 15:31