Kerkgaande vrouwen gezonder

Kerkgaande vrouwen gezonder
17 mei
2016

Het sterftepercentage onder kerkelijke Amerikaanse vrouwen is een stuk lager dan bij anderen in de onderzoeksperiode van zestien jaar.

 

Uit een grootschalig onderzoek van de Harvard T.H. Chan School of Public Health blijkt dat onder vrouwen die meer meer dan eens per week een religieuze viering bijwonen het percentage sterfgevallen in een zestienjarige periode van follow-up onderzoek 33% lager is dan bij vrouwen die nooit naar de kerk gaan. Vrouwen die eenmaal per week zo'n viering bezochten hadden 26% minder kans om te overlijden. Verder bleek dat ook de kans op hart- en vaatziekten en de kans om te overlijden aan kanker blijkt voor vrouwen die minimaal eens per week naar de kerk gingen, een stuk lager ligt:  respectievelijk een 27% en 21% kleinere kans.

Over het waarom geeft dit onderzoek weinig antwoorden. Prof. Vanderweele van Harvard stelt: “Een deel van het positieve effect lijkt te zijn dat het bezoeken van religieuze vieringen bijdraagt aan sociale ondersteuning, het roken ontmoedigt, het depressies tegengaat en het mensen helpt om een meer optimistische en hoopvolle blik op het leven te krijgen.”

In het onderzoek werden meer dan 74.000 vrouwen gevolgd. De onderzoekers verdisconteerden kritiek op eerdere onderzoeken naar religie en gezondheid. Zo werd rekening gehouden met het feit dat mensen die een dienst bezoeken daar sowieso gezond genoeg voor moeten zijn, is de onderzoeksgroep groot en werd de groep langdurig gevolgd.

Het onderzoek werd op 16 mei gepubliceerd in JAMA International Medicine.

Getagged onder

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • Benedict Broere zei Naar deze reactie >>>
  Egbert -- De vraag is: Is de natuur er vanzelf? Betreft het een volstrekt materieel 'vanzelfgebeuren'? Dat alles aan natuur er vanzelf is en... 23-01-2020 20:22
 • Egbert,
  Omdat ik dan zou moeten sannemen dat geen enkele overlijdensverklsaring dan betrouwbaar is.
  Vr.gr
  Jac 23-01-2020 20:10
 • @Lieven bedoelt volgens mij dat de natuur al over het potentieel beschikt om zelf werkzaam te zijn, (competence without comprehension) wat... 23-01-2020 19:30
 • @Jac: Ronald beweert dat we al goed in kaart hebben wat leven nu precies is, nou dan kan hij de Nobelprijs wel gaan ophalen.

  Trouwens hij... 23-01-2020 19:18
 • Benedict Broere zei Naar deze reactie >>>
  Lieven -Het kan zijn dat ik je niet goed interpreteer, maar naar mijn idee gaat jouw wereldbeeld als volgt: 
  - puur toevallig ontstaat er... 23-01-2020 19:05
 • Egbert,

   Ik vroeg jou niet om af te geven op Ronald maar om eens aan te geven wat volgens jou niet juist is in mijn opmerking in... 23-01-2020 18:20