Enthousiaste creationist op conferentie over menselijke evolutie

Enthousiaste creationist op conferentie over menselijke evolutie
22 apr
2016

Todd Wood, jonge aarde creationist en oprichter van de Core Academy of Sciences, bezocht afgelopen week een congres van de American Association of Physical Anthropologists.

Wood rapporteerde er vol enthousiasme over op zijn blog. Presentaties over gebruik van gereedschap door dieren, de manier waarop peuters hun eigen handen leren te herkennen, gorillapoep in gorillanesten, de vermenging van soorten (inclusief mensachtigen) en nog veel meer komt voorbij. In de laatste blog over het symposium gaat Wood in op reacties die hij kreeg op zijn verslagen. Een lezer mailde hem dat hij niet klonk als een creationist (dit was bedoeld als compliment). De vermoedelijke reden voor dit compliment, volgens Wood: Ik had het niets steeds over evolutionaire indoctrinatie, en was niet bezig mijn lezers te verzekeren dat evolutie fout is (…). Ik was gewoon net zo enthousiast om daar te zijn als alle anderen.

In vier punten legt Wood vervolgens uit waarom hij zo enthousiast is, en totaal niet defensief. Het eerste punt: het is zeker niet zo dat alle feiten op de schepping wijzen. Wood is er van overtuigd dat het ooit zal lukken alle observaties te verklaren binnen een creationistisch paradigma, maar voorlopig is de situatie nog zeer complex.

Homo naledi

Zijn tweede punt: er was weinig ‘evolutionaire indoctrinatie’ te horen op de conferentie. De wetenschappers bogen zich over de feiten, en die zijn voor iedereen hetzelfde. Homo naledi, een recent ontdekt fossiel waarvan geclaimd wordt dat het een nieuwe mensensoort is, blijkt inderdaad sterk af te wijken van alle beschreven mensachtigen. Wood werkt zelf aan een analyse van de H. naledi fossielen, en hoopt die binnenkort te publiceren.

Het derde punt van Wood is dat hij geen behoefte voelt om zijn gehoor steeds maar weer voor te houden dat hij echt een creationist is. Ook heeft hij er weinig behoefte aan kritiek te leveren op de evolutionaire stellingname van de wetenschappers op de conferentie. Hij heeft meer moeite met christenen die evolutie steunen: ‘zij zouden beter moeten weten!’

Het laatste punt in zijn betoog is dat de onderwerpen op de conferentie simpelweg interessant en opwindend waren. Voor een wetenschapper met belangstelling voor de oorsprong van de mensheid zijn nieuwe fossielen altijd interessant. Wat zullen ze zeggen over Gods schepping?

Hij sluit af met een paragraaf over zijn geloofspositie. Omdat hij in God de Schepper gelooft, kan hij enthousiast zijn over de vondst van nieuwe fossielen, ook als die zijn eigen ideeën omver kegelen. God blijft daarmee gewoon de Schepper: ‘Mijn God is de God die het universum schiep (…) De dood kon hem niet in het graf houden, en een paar oude, dode fossielen gaan daar ook geen verandering in brengen.’ Als ‘ontdekkingsreiziger’ is Wood daarom enthousiast over iedere nieuwe vondst van de wetenschap.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • Beste @Ronald je kletst wartaal, je kon wel verknipt wezen, ik heb niets met  Nazi's en ook niet met een platte aarde.
  Het solipsisme... 21-07-2019 01:37
 • Ronald V. zei Naar deze reactie >>>
  En Egbert blijft de boel besodemieteren. 

  Die schoft is begonnen met mij te beledigen. Omdat ik vraagtekens zette bij zijn idioterig... 20-07-2019 23:20
 • Ronald V. zei Naar deze reactie >>>
  - Egbert 20-07-2019 22:09
  @Lieven, lees je dat, Ronald heeft ook weer een pilletje nodig. -

  Zuivere sociopathie uit de koker van de... 20-07-2019 23:14
 • Je kletst uit je nek @Ronald, verzin iets beters. Ach, dat gaat je ook niet lukken.

  Gewoon stoppen tijdens de discussie mensen te beledigen... 20-07-2019 23:06
 • @Lieven, wat religieus genoemd wordt noem ik een mysterie, want wat weten we nu helemaal van de werkelijkheid, van die koffie was overigens... 20-07-2019 22:40
 • Hey Egbert,

  ja, dat klopt, dat schreef ik. Dat 'meezingen met het koor van gelovigen' was maar een metafoor hé om te zeggen dat je toch... 20-07-2019 22:24