‘Pas op voor tirannie van de publieke opinie’

‘Pas op voor tirannie van de publieke opinie’
15 jan
2016

Het genetisch aanpassen van menselijke embryo’s moet ook kunnen zonder maatschappelijke consensus, vindt filosoof Russel Blackford van de universiteit van Newcastle.

 

Blackford schrijft dit in een reactie op de uitkomst van een internationale conferentie, vorige maand, over het toepassen van een nieuwe genetische technologie, Crispr/Cas9. Hiermee is het mogelijk om het DNA op een zeer nauwkeurige en gecontroleerde wijze aan te passen. Een van de mogelijke toepassingen is het repareren van een genetisch defect in een pril embryo. Chinese onderzoekers hebben al een poging gedaan dit voor elkaar te krijgen, met beperkt succes. 

De conferentie in de VS resulteerde in eenslotverklaring, waarin de deelnemers (voor een groot deel wetenschappers) verklaarden dat het op dit moment niet ethisch verantwoord is om de Crispr/Cas9 technologie in te zetten om embryo’s te behandelen. Er is nog veel meer onderzoek nodig naar de gevolgen en risico’s. Bovendien moet het toezicht op dit soort ingrepen goed worden geregeld.

Daar staat Blackford helemaal achter. Maar zijn kritiek geldt een zinnetje uit de slotverklaring: behandeling van embryo’s met Crispr/Cas9 is pas aanvaardbaar wanneer hier een brede consensus over is onder de bevolking. Dat, schrijft Blackford, is veel te conservatief.

Soms moet een regering gewoon doen wat nodig is, betoogt hij. Er is bijvoorbeeld geen brede consensus over abortus, maar toch is het toegestaan. Democratie is een manier om tot consensus te komen, maar het betekent niet dat de mening van de meerderheid altijd gevolgd moet worden, noch dat een invloedrijke minderheid ontwikkelingen kan blokkeren. We moeten, zegt Blackford, oppassen voor de ‘tirannie van de publieke opinie’.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • @Marten, waar blijft nu jouw explicatie over op welke wijze het antropomorfologische wereldbeeld te hanteren.

  Neem je tijd.  21-07-2019 20:11
 • Ik geloof ook in energie en religie als uitstekend te hanteren politiek machtsmiddel.

  Zoals een fabrikant tegen ooit een pastoor zei houd... 21-07-2019 20:07
 • vinneke zei Naar deze reactie >>>
  Beste Gilbert geloof in God als jij dat wil maar maak het niet een absolute waarheid dat ie bestaat want zijn indoctrine begon met de bijbel... 21-07-2019 19:24
 • Marten,

  Onze horloges geven de tijd aan die gebaseerd is op die van de draaiing van de aarde om zijn as; een etmaal van 24 uur.

  Ik ben... 21-07-2019 18:07
 • Edward Apcar zei Naar deze reactie >>>
  Ramon,
  Je beroept je op ‘de waarheid’, maar waarheid is fwat je gelooft, wat je wílt geloven, maar waar het om gaat is zoeken naar de... 21-07-2019 14:53
 • @Gilbert, waarom moesten die arme kindertjes het allemaal ontgelden, jammer dat de kindertelefoon destijds nog niet bestond, want dit... 21-07-2019 13:11