Nieuw instituut wil wetenschap tegen het licht houden

Nieuw instituut wil wetenschap tegen het licht houden
12 okt
2015

Het Logos Instituut wil het vertrouwen in de historiciteit en betrouwbaarheid van de Bijbel wil bevorderen. Evolutie is volgens het instituut onbewezen en onacceptabel.

In het Nederlands Dagblad zegt voorzitter Frans Gunnink dat het instituut voortkomt uit een ‘informele contactgroep die bezig is met vragen rondom geloof en wetenschap en schepping en evolutie’. Deze groep was onder meer verantwoordelijk voor de landelijke folder tegen evolutie die tijdens het Darwinjaar (2009) is verspreid en heeft later het creationistische WEET magazine opgezet.

 

Afgelopen zaterdag presenteerde het instituut zich via een paginagrote advertentie in het Nederlands Dagblad en het Reformatorisch Dagblad. Daarin spreekt een grote groep van ondertekenaars hun bezorgdheid uit over de manier waarop volgens hen de historiciteit en betrouwbaarheid van de Bijbel onder druk staat, vooral door de invloed van de moderne wetenschap.

 

De scheppingsteksten in Genesis zijn wat hen betreft een toetssteen. Maar veel christenen ‘hechten meer waarde aan het evolutionistische verhaal als Gods scheppingsmethode’. Alleen, wanneer God het leven door evolutie heeft geschapen roept dat allerlei vragen op, met name over de zondeval.

 

Onacceptabel

Het Logos Instituut wil daarom onderzoek doen naar wat de wetenschap eigenlijk zegt: ‘we kunnen vanuit ons christelijke standpunt grondig nagaan wat de status is van wetenschappelijke uitspraken, deze toetsen en het goede behouden.’ Evolutie wordt echter bij voorbaat uitgesloten: ‘Het evolutionistische idee echter dat alles voortkomt uit oersoep of sterrenstof is onbewezen, doet de Schrift geweld aan en is daarom onacceptabel.’

 

In het ND stelt Gunnink dat het instituut eerder dan gepland is gelanceerd na alle commotie rondom de presentatie van het boek Het geheime logboek van Topnerd Tycho, van kinderboekenschrijfster Corien Oranje en de Delftse hoogleraar Cees Dekker.

 

De website van het Logos Instituut bevat op dit moment nog weinig informatie. Het instituut wil ondersteuning bieden aan onderwijs en opvoeders, en is van plan ook een eigen wetenschappelijk onderzoek op te zetten. Daartoe is Jan van Meerten aangetrokken, die volgens het ND is afgestudeerd aan de Pabo en daar enkele vakken natuurwetenschappen volgde.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • Eelco van Kampen zei Naar deze reactie >>>
  En helaas, alweer moet ik hier reageren:

  Voor de duidelijkheid, "Marten" beweert alweer iets over mijn standpunten wat niet het geval is.... 17-06-2019 23:22
 • Eelco van Kampen zei Naar deze reactie >>>
  Correctie, dat moet zijn:
  Helaas moet ik alweer reageren:"Marten" geeft mijn positie steeds maar weer verkeerd weer, met persoonlijke... 17-06-2019 23:17
 • Eelco van Kampen zei Naar deze reactie >>>
  Helaas ik alweer reageren: "Marten: geeft mijn positie steeds maar weer verkeerd weer, met persoonlijke aanvallen en beledigingen erbij (dat... 17-06-2019 23:15
 • Marten,

  ik kaats de bal dan even terug. Verklaar jij even hoe de aardlagen zijn ontstaan?
  Zoals PietS hieronder een antwoord gaf, zo iets... 17-06-2019 22:03
 • Marten,

  ik reageerde zonet hier wat lager op jouw post aan Jac. Ik zie nu pas jouw post aan mij gericht. 

  Deze reactie is weer erg op de... 17-06-2019 21:51
 • Aan Marten,

  ik reageer even mee op je bericht hierboven gericht aan Jac:

  fijn dat je toon al iets milder geworden is, al verwijt je hier... 17-06-2019 21:36