Nieuw instituut wil wetenschap tegen het licht houden

Nieuw instituut wil wetenschap tegen het licht houden
12 okt
2015

Het Logos Instituut wil het vertrouwen in de historiciteit en betrouwbaarheid van de Bijbel wil bevorderen. Evolutie is volgens het instituut onbewezen en onacceptabel.

In het Nederlands Dagblad zegt voorzitter Frans Gunnink dat het instituut voortkomt uit een ‘informele contactgroep die bezig is met vragen rondom geloof en wetenschap en schepping en evolutie’. Deze groep was onder meer verantwoordelijk voor de landelijke folder tegen evolutie die tijdens het Darwinjaar (2009) is verspreid en heeft later het creationistische WEET magazine opgezet.

 

Afgelopen zaterdag presenteerde het instituut zich via een paginagrote advertentie in het Nederlands Dagblad en het Reformatorisch Dagblad. Daarin spreekt een grote groep van ondertekenaars hun bezorgdheid uit over de manier waarop volgens hen de historiciteit en betrouwbaarheid van de Bijbel onder druk staat, vooral door de invloed van de moderne wetenschap.

 

De scheppingsteksten in Genesis zijn wat hen betreft een toetssteen. Maar veel christenen ‘hechten meer waarde aan het evolutionistische verhaal als Gods scheppingsmethode’. Alleen, wanneer God het leven door evolutie heeft geschapen roept dat allerlei vragen op, met name over de zondeval.

 

Onacceptabel

Het Logos Instituut wil daarom onderzoek doen naar wat de wetenschap eigenlijk zegt: ‘we kunnen vanuit ons christelijke standpunt grondig nagaan wat de status is van wetenschappelijke uitspraken, deze toetsen en het goede behouden.’ Evolutie wordt echter bij voorbaat uitgesloten: ‘Het evolutionistische idee echter dat alles voortkomt uit oersoep of sterrenstof is onbewezen, doet de Schrift geweld aan en is daarom onacceptabel.’

 

In het ND stelt Gunnink dat het instituut eerder dan gepland is gelanceerd na alle commotie rondom de presentatie van het boek Het geheime logboek van Topnerd Tycho, van kinderboekenschrijfster Corien Oranje en de Delftse hoogleraar Cees Dekker.

 

De website van het Logos Instituut bevat op dit moment nog weinig informatie. Het instituut wil ondersteuning bieden aan onderwijs en opvoeders, en is van plan ook een eigen wetenschappelijk onderzoek op te zetten. Daartoe is Jan van Meerten aangetrokken, die volgens het ND is afgestudeerd aan de Pabo en daar enkele vakken natuurwetenschappen volgde.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • Hallo Wim, ik zeg niet dat geloven in een leven na de dood een 'waan' is, want ik weet het niet oh het bestaat. Als het bestaat dan is het... 20-08-2019 22:36
 • Wim de Rooij, Eindhoven zei Naar deze reactie >>>
  Hallo Lieven.

  ik lees in je laatste bijdrage dat ook jij denkt dat het geloven in een leven na de dood een waan is. Vergis ik me?

  Ook al... 20-08-2019 22:05
 • Wim de Rooij, Eindhoven zei Naar deze reactie >>>
  Hallo Gilbert Knuyt.

  Dat bedoel ik met er is geen schijntje van bewijs. Je toont aan dat ik gelijk heb.

  Dat men lang dacht dat er leven na... 20-08-2019 21:48
 • Het punt betrof nu juist de inhoud hé:)

    20-08-2019 18:12
 • Wim, ik denk dat wezens die het bewustzijn en de gedachte kunnen vormen dat ze sterfelijk zijn tot de hoopvolle gedachte aan een leven na de... 20-08-2019 17:18
 • Beste@Gilbert,

  Wat voor voorstelling heb jij bij een eventueel voortbestaan na de fysieke dood, in welke vorm of hoedanigheid.

  Of ben je... 20-08-2019 17:14