Eerste reacties op nieuwe mensachtige

Eerste reacties op nieuwe mensachtige
11 sept
2015

Wetenschappers zeggen een nieuwe mensensoort te hebben gevonden, Homo naledi. De eerste reacties van christelijke organisaties zijn een dag later al binnen.

 

In de Zuid-Afrikaanse Star Cave zijn ruim 1500 botten en botfragmenten gevonden van in totaal 15 individuen. Bijna alle skeletdelen zijn een of meer keren aanwezig. Dit is een zeer opvallende vondst, eerdere beschrijvingen van mensachtigen berustten veelal op slechts enkele botten of fragmenten.

 

In het tijdschrift eLIFE beschrijven de onderzoekers dat de nieuwe mensachtige, die Homo naledi (sterrenmens, naar de grot) is genoemd, zo’n anderhalve meter groot was. De herseninhoud was ongeveer de helft van die van de moderne mens. Verder tonen de skeletten een mix van aapachtige en menselijke trekken.

 

De ribbenkast, schouders en het bekken lijken op die van een aap, maar de onderbenen, enkels, voeten en de pols zien er uit als die van de moderne mens. De vingers lijken deels menselijk, maar zijn wel aap-achtig lang en gekromd waardoor ze geschikt zijn om te klimmen.

 

Begrafenis

Opvallend is dat de resten zijn gevonden in een moeilijk bereikbaar deel van een grottenstelsel. De onderzoekers moesten zich door een ongeveer 40 centimeter nauwe speelt wringen om de grot met de fossiele botten te bereiken. Omdat er verder nauwelijks dierlijke botten in de grot zijn gevonden, vermoeden de onderzoekers dat het een ‘graftombe’ is. Begrafenis van soortgenoten is alleen bekend bij de moderne mens en de Neanderthaler.

 

De ouderdom van de botten is nog niet vastgesteld. Mogelijk dateren ze van ongeveer drie miljoen jaar geleden, maar ze zouden ook veel jonger kunnen zijn. Dat maakt het onduidelijk waar ze staan in de menselijke evolutie. De onderzoekers stellen dat de natuur duidelijk heeft geëxperimenteerd met het geslacht homo, gezien de verschillende soorten die inmiddels geïdentificeerd zijn.

 

Daags na de bekendmaking hebben enkele christelijke organisaties die zich met de afstamming van de mens bezighouden gereageerd. Ken Ham van de organisatie Answers in Genesis, die staat voor een jonge aarde en stelt dat de mens direct geschapen is door God, stelt dat deze vondst op hem weinig indruk maakt: ‘God heeft ons verteld dat hij twee mensen en allerlei landdieren – inclusief de apen - heeft gemaakt op dezelfde dag. Er kan dus geen sprake zijn van evolutie.’ Ham kondigt alvast een uitgebreidere reactie van een AiG auteur aan.

 

Voorzichtig

De jonge aarde creationist Todd Wood, die veel onderzoek heeft gedaan naar de indeling van mensachtigen, reageert zoals gewoonlijk voorzichtig. Hij is enthousiast over de vondst en stelt dat hij vermoedt dat Homo naledi een mens is, afstammeling van Adam en Eva. ‘Maar ik kan ernaast zitten.’

 

De (pro evolutie) Natural Historian blog verwijst naar beide reacties en voegt er aan toe dat Reasons to Believe, een organisatie die staat voor een oude aarde maar die menselijke evolutie afwijst, de nieuwe mens vermoedelijk zal kwalificeren als een aap. Een eerste reactie op Facebook van Fazale Rama van deze organisatie lijkt dat te bevestigen.

 

Voor christenen die evolutie als scheppingsmethode aanvaarden verandert deze vondst weinig: er waren al verschillende mensachtigen bekend, daar komt er nu een bij.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • @Lieven: [Zeggen dat ik iets niet kan weerleggen' is toch geen metafysische aanname hé]

  Bij je bewering dat je het ook niet kunt uitsluiten laat je het in feite in het midden, nietwaar.
  Het is vlees noch vis. 21-10-2019 00:24
 • Hoi Egbert,

  je reactie is een beetje beknopt en voor mij wat onduidelijk. Ik weet niet wat je precies wil zeggen, en wat je wijzer heeft... 20-10-2019 23:30
 • @Lieven: [Ik kan natuurlijk niet uitsluiten of bewijzen dat er daarbij ook niet nog een metafysische entiteit zou kunnen meespelen, maar ik stel die in elk geval niet en doe die aanname niet.]

  Je doet de aanname pertinent Niet, maar bent ook dan weer van mening dat je het tegendeel niet kunt uitsluiten of bewijzen.... 20-10-2019 23:04
 • Hoi Egbert,

  [Lieven, jij gelooft in blind toeval, dat is jouw metafysische aanname, correct? ]

  Dat dingen toevallig gebeuren is iets wat ik meen empirisch te mogen besluiten, wat ik vaststel vanuit de waarneming van hoe... 20-10-2019 20:57
 • Bert Morriën zei Naar deze reactie >>>
  Bendedict Broere,

  [Ik vind het bestaan van een atoom, bijvoorbeeld een lood-atoom, al zeer onwaarschijnlijk.]
  Waarom? Het bestaat dus de kans dat het bestaat is 100%.
  Om over een kans te kunnen spreken is er een kansverdeling... 20-10-2019 18:51
 • @Lieven: [Men kan er ook voor kiezen om geen metafysische aannames te doen. Dan riskeert men alvast niet van dingen te verkondigen die niet zeker zijn of mogelijk zelfs helemaal niet waar zijn.]

  Lieven, jij gelooft in blind toeval, dat is jouw metafysische aanname, correct? 20-10-2019 18:32