Pterosaurus op rotstekening gesneuveld

Pterosaurus op rotstekening gesneuveld
28 aug
2015

Een rotstekening in Utah blijkt toch niet van een pterosaurus te zijn, maar geeft twee mensen, een slang en nog enkele dieren weer.

De tekening in de Black Dragon Canyon in Utah (VS) is in 1928 gevonden. In de jaren veertig meende iemand er een gevleugeld monster in te zien. Deze John Simmons omlijnde de figuur die hij zag met krijt – destijds niet ongebruikelijk, maar tegenwoordig ten strengste verboden. Vervolgens merkten geologen in de jaren zeventig op dat het beeld wel iets weg had van een pterosaurus.

Die uitspraak werd opgepikt door jonge aarde creationisme, die in tegenstelling tot de rest van de wetenschap menen dat mensen en dinosauriërs gelijktijdig hebben geleefd. De tekening uit Black Dragon Canyon kwam terecht in creationistische boeken, waaronder Secrets of Planet Earth: Dire Dragons van Vance Nelson.

Beeldbewerking

Maar in de jaren negentig gingen deskundigen op het terrein van rotstekeningen zich ermee bemoeien. Zij herkenden in de tekening afzonderlijke beelden die overeen kwamen met figuren uit de ‘Barrier Canyon’ stijl. De rode kleurstof was door inwerking van water uitgelopen en een korst van calcium carbonaat maakte de details minder goed zichtbaar.

Omdat de claims dat de tekening een pterosaurus voorstelt bleven bestaan, is nu een gedetailleerde analyse gemaakt. Met beeldbewerking die details versterkt en via röntgen fluorescentie, dat ijzerdeeltjes in het rode pigment kan detecteren, is nauwkeurig bepaald waar de grenzen van de tekening lopen. Het resultaat van het ‘opgeschoonde’ plaatje toont verschillende menselijke figuren, enkele dieren (waaronder mogelijk een groothoorn schaap) en een gehoornde slang. Het resultaat van de analyse is gepubliceerd in het tijdschrift Antiquity.

Overigens was Vance Nelson al tot dezelfde conclusie gekomen. Tegenover de nieuwsredactie van het wetenschappelijke tijdschrift Science verklaart hij dat hij zelf de tekening in 2011 heeft bezocht, en toen tot de conclusie kwam dat het geen pterosaurus kon zijn. Hij paste daarop herdrukken van zijn boek aan en waarschuwde ook de creationistische gemeenschap om de tekening uit Black Dragon Canyon niet langer als bewijs voor het samenleven van mensen en dinosaurussen te gebruiken.

Bron: Science

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • Eelco van Kampen zei Naar deze reactie >>>
  En helaas, alweer moet ik hier reageren:

  Voor de duidelijkheid, "Marten" beweert alweer iets over mijn standpunten wat niet het geval is.... 17-06-2019 23:22
 • Eelco van Kampen zei Naar deze reactie >>>
  Correctie, dat moet zijn:
  Helaas moet ik alweer reageren:"Marten" geeft mijn positie steeds maar weer verkeerd weer, met persoonlijke... 17-06-2019 23:17
 • Eelco van Kampen zei Naar deze reactie >>>
  Helaas ik alweer reageren: "Marten: geeft mijn positie steeds maar weer verkeerd weer, met persoonlijke aanvallen en beledigingen erbij (dat... 17-06-2019 23:15
 • Marten,

  ik kaats de bal dan even terug. Verklaar jij even hoe de aardlagen zijn ontstaan?
  Zoals PietS hieronder een antwoord gaf, zo iets... 17-06-2019 22:03
 • Marten,

  ik reageerde zonet hier wat lager op jouw post aan Jac. Ik zie nu pas jouw post aan mij gericht. 

  Deze reactie is weer erg op de... 17-06-2019 21:51
 • Aan Marten,

  ik reageer even mee op je bericht hierboven gericht aan Jac:

  fijn dat je toon al iets milder geworden is, al verwijt je hier... 17-06-2019 21:36