John Templeton jr overleden Speciaal

John Templeton jr overleden
20 mei
2015

De president en voorzitter van de Templeton Foundation, John Templeton jr (zoon van oprichter John Templeton) is zaterdag 16 mei overleden.

 

Zijn familie maakte het nieuws pas dinsdag bekend, omdat op maandag 18 mei de jaarlijkse Templeton Prize werd uitgereikt, aan Jean Vanier. De prijs, een bedrag dat altijd net boven dat van de Nobelprijs ligt, is een van de meest zichtbare activiteiten van de Templeton Foundation. De prijs wordt toegekend aan iemand die op uitzonderlijke wijze heeft bijgedragen aan de spirituele dimensie van het leven.

 

John Templeton jr. werkte tot 1995 als hoogleraar kinderchrirugie, een carrière waarin hij tal van bestuurlijke posities bekleedde. Daarna wijdde hij zich geheel aan de Templeton Foundation, die voortkwam uit het in 1954 door zijn vader opgerichte Templeton Fund. Templeton jr was president van de stichting en nam na het overlijden van zijn vader in 2008 ook het voorzitterschap op zich.

 

Grote vragen

De Templeton Foundation is een van de grootste liefdadigheidsfondsen. Het geld komt uit het vermogen van John Templeton senior, die hiermee onderzoek naar de ‘grote vragen’ van het leven wilde stimuleren. Onder de grote vragen vallen kwesties van karakter, het ontwikkelen van deugden en individuele vrijheid, maar ook genetica en het stimuleren van intellectueel talent.

 

De Templeton Foundation financiert ook veel activiteiten op het gebied van geloof en wetenschap. Belangrijke organisaties op dit gebied, zoals het Amerikaanse BioLogos en het Britse Faraday Institute, zijn opgezet met geld van deze stichting. Ook ForumC kreeg enkele jaren geleden een subsidie van de Templeton Foundation. En het Abraham Kuyper Center aan de VU is opgezet met een grote Templeton-subisie.

 

Katalysator

Deze subsidies zijn vooral bedoeld om als katalysator te dienen. Vanuit zijn filosofie als investeerder had Templeton sr de gewoonte om kansrijke projecten een subsidie voor een beperkte tijd te geven: wanneer dat geld op was, zou de organisatie zelf fondsen moeten kunnen vinden.

 

De Templeton Foundation heeft momenteel zo’n drie miljard euro in kas. In totaal is sinds 1987 al 868 miljoen euro uitgegeven. In het laatste jaar waarover cijfers beschikbaar zijn, 2013, gaf de stichting bijna 93 miljoen euro uit.

 

De Templeton Foundation heeft een persbericht uitgebracht naar aanleiding van het overlijden van John Templeton jr.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • Ronald V. zei Naar deze reactie >>>
  GODVERREDOMME

  GODVERREDOMME

  GODVERREDOMME

  LIEVEN, STOP MET HET KEUVELEN MET DIE SMEERLAP, DIE GROSSIERT IN BEDREIGINGEN< DOODSWENSEN,... 21-08-2019 01:15
 • Hallo Wim, ik zeg niet dat geloven in een leven na de dood een 'waan' is, want ik weet het niet oh het bestaat. Als het bestaat dan is het... 20-08-2019 22:36
 • Wim de Rooij, Eindhoven zei Naar deze reactie >>>
  Hallo Lieven.

  ik lees in je laatste bijdrage dat ook jij denkt dat het geloven in een leven na de dood een waan is. Vergis ik me?

  Ook al... 20-08-2019 22:05
 • Wim de Rooij, Eindhoven zei Naar deze reactie >>>
  Hallo Gilbert Knuyt.

  Dat bedoel ik met er is geen schijntje van bewijs. Je toont aan dat ik gelijk heb.

  Dat men lang dacht dat er leven na... 20-08-2019 21:48
 • Het punt betrof nu juist de inhoud hé:)

    20-08-2019 18:12
 • Wim, ik denk dat wezens die het bewustzijn en de gedachte kunnen vormen dat ze sterfelijk zijn tot de hoopvolle gedachte aan een leven na de... 20-08-2019 17:18