L'Osservatore Romano: pinguïns probleem voor evolutietheorie

L'Osservatore Romano: pinguïns probleem voor evolutietheorie
20 feb
2015
Nieuws

Bijna niemand twijfelt er aan dat het leven op aarde is geëvolueerd, ook het Vaticaan niet. Maar toch zijn er vragen te stellen bij de wetenschappelijkheid van de evolutietheorie, meent priester en biochemicus Carlo Polvani.

 

In de Vaticaanse krant L’Osservatore Romano beschrijft Polvani de kern van de evolutietheorie: toeval en noodzaak. Toevallige mutaties zorgen voor variatie, natuurlijke selectie selecteert de meest gunstige varianten uit. Hoewel er verschillende visies zijn op het niveau van selectie (het gen, het organisme of een groep organismen) is de relatie tussen toeval en noodzaak onbetwist.

 

Polvani beschrijft hoe Karl Popper ooit de evolutietheorie onderzocht om te zien of deze gefalsificeerd kan worden maar trok geen harde conclusie. Polvani denkt dat dit niet het geval is. Hij wijst op de beperkte voorspellende waarde van de evolutietheorie. Zo stammen pinguïns af van een vogel waarvan de vleugels zijn geëvolueerd tot vinnen.

 

Maar, stelt Polvani, waarom zijn er dan geen pinguïns op de Noordpool? Daar heersen dezelfde omstandigheden als op de Zuidpool – hoewel er landroofdieren aanwezig zijn in de vorm van ijsberen. Volgens Polvani is het onmogelijk te voorspellen of er ooit pinguïns zullen evolueren rond de Noordpool. De priester-biochemicus roept op tot een kritische wetenschappelijke houding ten opzichte van de evolutietheorie.

 

Overigens gaat Polvani voorbij aan het de waarneming dat vissen zowel in de Antarctische als de Arctische wateren een antivries hebben ontwikkeld. Daarnaast heeft evolutiebioloog John Haldane de vraag hoe evolutie gefalsificeerd kan worden ooit beantwoord met de opmerking ‘door fossiele konijnen in het Precambrium’.

 

Foto: Jianzhi 'George' Zhang

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • @Edward: Zo staat het ook in de link vermeld.

  Quote: "Naast de ontologische argumenten voor het bestaan van God, zijn er nog vele andere,... 07-12-2019 00:42
 • Edward Apcar zei Naar deze reactie >>>
  Egbert,

  “je zou hoogstens plausibel proberen te kunnen maken dat God bestaat”.
  Datis precies wat ze doen. Ben ik met je eens.
  Ik heb... 07-12-2019 00:03
 • Ronald V. zei Naar deze reactie >>>
  Overigens, Egbert, 

  je blijft gewaarschuwd. Godverdomme, vuile sociopaat. 

  Jij hebt mij bedreigd, je verspreidt lasters over mij, je jat... 07-12-2019 00:02
 • @Edward, dat wordt later ook in het artikel ontkracht, je zou hoogstens plausibel proberen te kunnen maken dat God bestaat. 06-12-2019 23:08
 • Edward Apcar zei Naar deze reactie >>>
  Egbert,
  Zoals Ronald in zijn post van. 06-12-2019 15:22 al stelt: “Het godsbewijs van de logicus Gödel klopt als je de premisses... 06-12-2019 21:56
 • @Edward: Over het ontologische godsbewijs van de Oostenrijkse logicus Kurt Gödel een moderne variant van Anselmus zijn godsbewijs:... 06-12-2019 17:23