Britten geloven vaker in geesten en aliens dan in God

Britten geloven vaker in geesten en aliens dan in God
21 nov
2014
Nieuws

Een kwart van de Britten gelooft in een persoonlijke God. Ruim twee keer zoveel, 55 procent, denkt dat geesten bestaan.

 

Dat zijn enkele opvallende resultaten uit een onderzoek waarbij 1500 volwassen Britten en 500 kinderen tussen 8 en 12 jaar aan mee deden. De vragen gingen onder meer over geloof in ‘onbewezen fenomenen’, zoals het bestaan van buitenaardse intelligentie, engelen, geesten en God.

 

Een persoonlijke God kwam bij de volwassenen op de vijfde plaats met 25 procent. Iets meer, 27 procent, zegt dat engelen bestaan. UFO’s zijn echt, zegt 42 procent terwijl aliens voor 51 procent een realiteit zijn. Helemaal bovenaan staan geesten, waar 55 procent in gelooft.

 

Bij de kinderen liggen de cijfers iets anders: God krijgt met 33 procent meer stemmen dan engelen (27 procent), 50 procent gelooft in UFO’s en gedeeld bovenaan staan geesten en aliens met allebei 56 procent.

 

Een op de vijf Britten zegt wel eens een ervaring met het bovennatuurlijke te hebben gehad, terwijl een op de tien zegt wel eens in een spookhuis te hebben gewoond. Overigens laat recent onderzoek zien dat de illusie van een ‘aanwezigheid’ ook in het laboratorium kan worden opgeroepen.

 

Bijgelovig

Opvallend aan de cijfers is dat volwassenen niet rationeler lijken te zijn dan kinderen. Veel volwassenen bleken bijgelovig, iets meer dan een kwart klopt bijvoorbeeld uitspraken af op hout.

 

Het onderzoek keek ook naar ‘irrationele’ angsten en vond dat veel volwassenen bang zijn voor spinnen, grote honden, hoogte of vliegen. Maar dat laten ze dan niet aan hun kinderen zien, zeggen ze erbij.

 

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Ripley’s Believe it or Not in Londen, een soort rariteitenkabinet, gebaseerd op de verzameling van uitgever en amateur-antropoloog Robert Ripley (1890-1949).

Getagged onder

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • Eelco van Kampen zei Naar deze reactie >>>
  En helaas, alweer moet ik hier reageren:

  Voor de duidelijkheid, "Marten" beweert alweer iets over mijn standpunten wat niet het geval is.... 17-06-2019 23:22
 • Eelco van Kampen zei Naar deze reactie >>>
  Correctie, dat moet zijn:
  Helaas moet ik alweer reageren:"Marten" geeft mijn positie steeds maar weer verkeerd weer, met persoonlijke... 17-06-2019 23:17
 • Eelco van Kampen zei Naar deze reactie >>>
  Helaas ik alweer reageren: "Marten: geeft mijn positie steeds maar weer verkeerd weer, met persoonlijke aanvallen en beledigingen erbij (dat... 17-06-2019 23:15
 • Marten,

  ik kaats de bal dan even terug. Verklaar jij even hoe de aardlagen zijn ontstaan?
  Zoals PietS hieronder een antwoord gaf, zo iets... 17-06-2019 22:03
 • Marten,

  ik reageerde zonet hier wat lager op jouw post aan Jac. Ik zie nu pas jouw post aan mij gericht. 

  Deze reactie is weer erg op de... 17-06-2019 21:51
 • Aan Marten,

  ik reageer even mee op je bericht hierboven gericht aan Jac:

  fijn dat je toon al iets milder geworden is, al verwijt je hier... 17-06-2019 21:36