Spiritualiteit voor atheïsten

Spiritualiteit voor atheïsten
12 sept
2014
Nieuws

Op het weblog 13.7 schrijven twee auteurs dat ook atheïsten prima spiritualiteit of een ‘gevoel van ontzag’ kunnen ervaren.

 

Een gevoel van verwondering, het idee hebben deel uit te maken van iets dat groter is dan jijzelf. Het zijn gevoelens die we vaak direct associëren met religie. Maar ook atheïsten kennen zulke gevoelens, en dat is prima, zeggen natuurkundige Marcelo Gleiser en psychologe Tania Lombrozo in twee verschillende bijdragen op de weblog 13.7 Cosmos & Culture.

 

Gleiser betoogt dat wetenschap een vorm van spiritualiteit kan stimuleren. Hij benadrukt dat het ‘spiritualiteit zonder spirit (geest)’ betreft. ‘Het startpunt van mijn redenering is dat er alleen materie bestaat.’ Gleiser wil spiritualiteit bevrijden uit haar ‘religieuze gevangenis’. Hij zit de drang te weten, te ontdekken, als zo’n vorm van seculiere spiritualiteit:

‘Spirituality is a connection with something bigger than we are, seducing our imagination, creating an urge to know, to embrace the mystery that surrounds us and the mystery that we are.’

De aantrekkingskracht van het onbekende alleen maar ‘nieuwsgierigheid’ noemen, vindt hij een verarming.

 

Ontzag

Hij verwijst naar een eerdere blog van Lombrozo, die over het begrip ‘awe’ (ontzag) gaat. Ook dit is iets wat vaak geassocieerd wordt met religie. Maar, aldus Lombrozo, ook de wetenschap kan ontzag oproepen. Zij haalt een uitzending van de talkshow van Oprah Winfrey aan, waarin een atheïst verklaarde zo’n gevoel van ontzag te ervaren. Winfrey vond dat haar gesprekspartner daarom geen atheïst was.

 

Maar gevoelens van ontzag kunnen best seculier zijn, vindt Lombrozo, die daarbij recent psychologisch onderzoek aanhaalt. Een T-rex skelet, een waterval of een astronaut in de ruimte kunnen die gevoelens oproepen.

 

Het onderzoek laat volgens Lombrozo zien dat ontzag een reactie is op iets dat groter is dan het individu. Het ontzag is een poging om daar grip op te krijgen. Dat kan via religieus mysticisme, maar ook via onderzoek. Het gevoel van ontzag kan op zich religieuze gevoelens oproepen, maar ook het ontzag voor de natuurwetten vergroten.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • Gilbert Knuyt zei Naar deze reactie >>>
  ++  Het leven heeft pas zijn volledige zin als je religieus gelooft ++

  Lieven (24-01-2020 17:02) vraagt zich af waarom een leven zonder... 25-01-2020 15:11
 • Even een heerlijk, luchtig, ' intermezzo ' met een glimlach.....

  boeddhistischdagblad.nl/auteurs/140501-tegenstrijdig/ 25-01-2020 13:57
 • Lieven,

  Weer eens met jouw post 25-01-2020  10:24.

  De wetenschap kan geen bevindingen vermelden op grond waarvan gezegd mag worden dat... 25-01-2020 13:13
 • Dat onze kosmos met zijn materie en energie bestaat, daar zijn zowel niet-wetenschappers als wetenschappers het over eens. Dat ervaren we... 25-01-2020 10:24
 • Andre,

  "Natuurlijk heb jij recht op je mening , maar het is  wetenschappelijk niet meer van betekenis dan dat  ...een mening . Je kunt er... 25-01-2020 09:37
 • Zo zijn er ook een hoop mensen die een god nodig hebben en er in gaan geloven als ze in nood verkeren.
  Mijn grootmoeder zei ooit naar... 25-01-2020 00:01