Filosofen en sciëntisme

Filosofen en sciëntisme
29 jan
2014
Nieuws

Filosofen zouden zich sterker moeten uitspreken tegen sciëntisme, zegt biochemicus William Reville. Nee, betoogt filosoof Paul O’Grady, want dan zouden ze een ideologie verdedigen.

 

Reville schreef zijn betoog in de Irish Times. Sciëntisten verwerpen het idee dat er buiten de wetenschap om ware kennis kan worden verworven. Ze proberen de regels van de wetenschap toe te passen in gebieden waar deze manier van werken niet opgaat.

 

Volgens Reville is het probleem van de sciëntisten dat ze fundamentalistische materialisten zijn: het bovennatuurlijke kan volgens hen niet bestaan. Maar materialisme is een (nog) niet bewezen positie, stelt de emeritus hoogleraar biochemie. Die er aan toevoegt dat het wel redelijk is om materialist te zijn, alleen het valt niet uit te sluiten dat er meer is.

 

Vervolgens haalt Reville uitspraken van wetenschappers aan die de filosofie verwerpen, zoals Stephen Hawking in zijn boek Het Grote Ontwerp. Daarin verklaarde de natuurkundige de filosofie dood. Op dit soort uitspraken volgt nauwelijks protest van filosofen, merkt Reville op. Ze staan langs de zijlijn en klappen voor de wetenschap, terwijl ze zich zouden moeten inspannen om de wetenschappers op het rechte spoor te houden.

 

Enkele dagen later volgt in de Irish Times een reactie van een filosoof, Paul O’Grady. Hij legt uit dat filosofie inderdaad belangrijk is om de wetenschappers grond onder de voeten te geven, door belangrijke zaken te definiëren, argumenten te wegen en uitgangspunten vast te stellen.

 

‘De filosofie is dood’ is een boeiende uitspraak waar filosofen hun tanden in kunnen zetten. Maar de filosofie moet niet gaan ageren tegen een bepaalde positie. Door zich tegen sciëntisme te keren zouden filosofen zelf een ideologie gaan verdedigen. Trouwens, wie zou er namens ‘de filosofie’ kunnen spreken, wanneer filosofen onderling nogal eens van mening verschillen.

 

Filosofen hebben zeker niet allemaal gezwegen over sciëntisme, aldus O’Grady, die wijst op Thomas Nagel’s boek over evolutie. Er is genoeg werk te doen voor filosofen, maar het bestrijden van sciëntisme is geen hoofdtaak voor hen.
Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • Eelco schrijft:

  "(misschien alleen op vrij slechte ontwerpen, zoals het oog)"

  Dat is weer typisch zo een Dawkins achtig  argument , maar... 25-08-2019 23:59
 • Lieven

  "dan is het dus maar net zoals bij het geloof van Gilbert, Ramon, Andre... een 'goede' moraal omwille van het ontlopen van een... 25-08-2019 23:53
 • @Lieven: Ik stelde toch:

  [ik zeg niet dat het voor iedere gelovige geldt, maar bij hen kan de angst voor repercussies in het Hiernamaals zeer zeker mede bepalend zijn voor op welke wijze ze in het leven staan.]

  Als je goed had gelezen wat ik schreef had je kunnen weten dat de door jou aangemerkte getrokken conclusie bij... 25-08-2019 21:53
 • Egbert, we hadden blijkbaar crosspost...
  Jouw reactie 25-08-2019 19:45 zag ik nu.

  Ik ben het er helemaal mee eens dat alle mensen van... 25-08-2019 19:59
 • Dag Egbert,


  ik concludeer niets maar ik dacht dat jij dit misschien concludeerde. Daarom bevroeg ik het bij jou.

  In de post erboven ging... 25-08-2019 19:53
 • @Lieven: Je was wat te snel met je conclusie, gelovigen en niet gelovigen kunnen in tijden van crisis toch beide van goede wil zijn.

  Waarom... 25-08-2019 19:45