‘Christendom is een leugen, ik ben bedrogen’

‘Christendom is een leugen, ik ben bedrogen’
23 okt
2013
Nieuws

Een blog van de Amerikaan Daniel Hamlin over zijn confrontatie met de evolutietheorie heeft in de VS stof doen opwaaien.

 

Hamlin is betrokken bij de website ‘Nazarenes exploring evolution’ van leden van de Kerk van de Nazarener. In een blogbijdrage beschrijft hij hoe hij zich rond 2006 ging verdiepen in evolutie. Aanleiding was de uitspraak in het ‘Dover-trial’, waarin een rechter vaststelde dat Intelligent Design geen wetenschap maar een geloofsovertuiging is.

Hamlin was een overtuigd creationist. Hij had jarenlang te horen gekregen dat er geen bewijs was voor evolutie en dat geloof en evolutie niet samen konden gaan. Toen Hamlin naar aanleding van ‘Dover’ in discussies over schepping en evolutie terechtkwam, ontdekte hij dat veel van zijn argumenten niet juist waren en dat hij eigenlijk heel weinig wist van evolutie. Hij dook de boeken in en raakte uiteindelijk overtuigd dat er wel degelijk veel bewijs voor evolutie is, afkomstig uit verschillende vakgebieden.

 

Donkerste maanden

‘Toen begonnen enkele van de donkerste maanden van mijn leven’, schrijft Hamlin. Hij voelde zich bedrogen door de Christelijke leiders die hem verteld hadden dat evolutie onzin was. Daarmee hadden ze hem ook bedrogen waar het zijn geloof betrof, vond hij.

Hamlin bouwde dat geloof langzaam weer op, accepteerde een nieuwe kijk op de Bijbel langs de lijnen van de accomodatieleer: de auteurs van de Bijbel pasten hun taalgebruik aan de lezers van hun tijd aan. Daarnaast leerde hij uit het leven van Jezus dat paradoxen niet per se slecht zijn. Hamlin accepteert nu dat evolutie de scheppingsmethode van God was, ondanks alle vragen die dat oproept.

 

Evolutionair denken

De blog van Hamlin is in bewerkte versie overgenomen door de website BioLogos. Dit werd weer gezien door jonge aarde creationist Ken Ham, die er een eigen blog aan wijdde. Volgens hem was het probleem niet dat Hamlin onjuist is voorgelicht over de wetenschap, maar onderstreept zijn geloofcrisis juist hoezeer evolutionair denken overal is doorgedrongen.

Ham gaat verder door zijn eigen letterlijk-historische visie op de Bijbel te verdedigen. Hamlin heeft volgens hem de autoriteit van de Bijbel verworpen. Mensen zoals Hamlin ‘leiden velen weg van de kerk’, aldus Ham.

 

Baken van hoop

Hamlin zelf heeft op de website van BioLogos weer een reactie aan Ken Ham geschreven. Daarin verklaart hij dat hij met zijn blog juist een ‘baken van hoop’ wil zijn voor mensen die worstelen met schepping en evolutie. Hij stelt dat veel leden van de kerkelijke gemeente waar hij toe behoort overtuigde creationisten zijn, maar dat ze elkaar respecteren: ‘want voor hen ben ik geen anoniem persoon op het internet’.

 

De redactie van BioLogos schrijft onder de reactie dat ze bidden dat de dialoog over schepping en evolutie tussen Christenen gekenmerkt zal worden door onderlinge liefde.

 

De website Internetmonk heef een commentaar op de kwestie gepubliceerd, inclusief twee Bijbelse argumenten tegen een zesdaagse schepping.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • Edward Apcar zei Naar deze reactie >>>
  @Gilbert
  Je blijft hardnekkig vasthouden aan je misverstanden hè.
  *1: (…)“Daar wordt aangetoond dat de bewijslast ligt bij de... 07-12-2019 21:26
 • Gilbert,
   

  Waarom kan niet bewezen worden dat God niet bestaat?
  Is het niet omdat in een logisch coherente definitie van wat men onder God... 07-12-2019 16:49
 • Gilbert,
  Jouw argumentatie is nogal zwak.
  Ik noem een voorbeeld.
  Je zegt dat de reden waarom niet bewezen kan worden dat God niet bestaat... 07-12-2019 16:12
 • Hallo@Gilbert: [Zou jij in het atheïsme van Stalin, Pol Pot of Mao willen leven ?  Ik bedank er in elk geval voor.]

  "Ieder heeft het recht zijn godsdienst of levensovertuiging, individueel of in gemeenschap met anderen, vrij te belijden,... 07-12-2019 15:44
 • Gilbert, 
  Dat kan kloppen, maar jouw antwoorden waren verre van overtuigend. Kan eigenlijk ook niet .
  Vr.gr.,
  Jac
  07-12-2019 15:42
 • Gilbert Knuyt zei Naar deze reactie >>>
  Jac, 
  Op je tegenargumenten heb ik al zo een 25 keer geantwoord.  Slecht geheugen? 
  G.  07-12-2019 15:15