‘Christendom is een leugen, ik ben bedrogen’

‘Christendom is een leugen, ik ben bedrogen’
23 okt
2013
Nieuws

Een blog van de Amerikaan Daniel Hamlin over zijn confrontatie met de evolutietheorie heeft in de VS stof doen opwaaien.

 

Hamlin is betrokken bij de website ‘Nazarenes exploring evolution’ van leden van de Kerk van de Nazarener. In een blogbijdrage beschrijft hij hoe hij zich rond 2006 ging verdiepen in evolutie. Aanleiding was de uitspraak in het ‘Dover-trial’, waarin een rechter vaststelde dat Intelligent Design geen wetenschap maar een geloofsovertuiging is.

Hamlin was een overtuigd creationist. Hij had jarenlang te horen gekregen dat er geen bewijs was voor evolutie en dat geloof en evolutie niet samen konden gaan. Toen Hamlin naar aanleding van ‘Dover’ in discussies over schepping en evolutie terechtkwam, ontdekte hij dat veel van zijn argumenten niet juist waren en dat hij eigenlijk heel weinig wist van evolutie. Hij dook de boeken in en raakte uiteindelijk overtuigd dat er wel degelijk veel bewijs voor evolutie is, afkomstig uit verschillende vakgebieden.

 

Donkerste maanden

‘Toen begonnen enkele van de donkerste maanden van mijn leven’, schrijft Hamlin. Hij voelde zich bedrogen door de Christelijke leiders die hem verteld hadden dat evolutie onzin was. Daarmee hadden ze hem ook bedrogen waar het zijn geloof betrof, vond hij.

Hamlin bouwde dat geloof langzaam weer op, accepteerde een nieuwe kijk op de Bijbel langs de lijnen van de accomodatieleer: de auteurs van de Bijbel pasten hun taalgebruik aan de lezers van hun tijd aan. Daarnaast leerde hij uit het leven van Jezus dat paradoxen niet per se slecht zijn. Hamlin accepteert nu dat evolutie de scheppingsmethode van God was, ondanks alle vragen die dat oproept.

 

Evolutionair denken

De blog van Hamlin is in bewerkte versie overgenomen door de website BioLogos. Dit werd weer gezien door jonge aarde creationist Ken Ham, die er een eigen blog aan wijdde. Volgens hem was het probleem niet dat Hamlin onjuist is voorgelicht over de wetenschap, maar onderstreept zijn geloofcrisis juist hoezeer evolutionair denken overal is doorgedrongen.

Ham gaat verder door zijn eigen letterlijk-historische visie op de Bijbel te verdedigen. Hamlin heeft volgens hem de autoriteit van de Bijbel verworpen. Mensen zoals Hamlin ‘leiden velen weg van de kerk’, aldus Ham.

 

Baken van hoop

Hamlin zelf heeft op de website van BioLogos weer een reactie aan Ken Ham geschreven. Daarin verklaart hij dat hij met zijn blog juist een ‘baken van hoop’ wil zijn voor mensen die worstelen met schepping en evolutie. Hij stelt dat veel leden van de kerkelijke gemeente waar hij toe behoort overtuigde creationisten zijn, maar dat ze elkaar respecteren: ‘want voor hen ben ik geen anoniem persoon op het internet’.

 

De redactie van BioLogos schrijft onder de reactie dat ze bidden dat de dialoog over schepping en evolutie tussen Christenen gekenmerkt zal worden door onderlinge liefde.

 

De website Internetmonk heef een commentaar op de kwestie gepubliceerd, inclusief twee Bijbelse argumenten tegen een zesdaagse schepping.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • Wim,

  er is slechts 1 indicatie die mogelijk de hypothese van leven na de dood een beetje kan ondersteunen, en dat zijn de BDE, de bijna... 21-08-2019 10:10
 • Hoi Wim, we hadden blijkbaar crosspost. :-)

  Zie mijn vorige reactie dus.

  [ 'waan'- zinnig] Op die manier geschreven komt het niet over als een... 21-08-2019 09:50
 • En Wim, we weten niet of er buiten materie en energie ook nog iets anders zou kunnen bestaan dat wij niet empirisch kunnen waarnemen of er... 21-08-2019 09:40
 • Wim de Rooij, Eindhoven zei Naar deze reactie >>>
  Hallo Lieven.

  Met jou moet ik erkennen dat er geen bewijs is dat leven na de dood niet waar is. Er is ook geen bewijs dat er geen roze,... 21-08-2019 09:33
 • Dag Ronald,

  mensen mogen voor mij zijn wie ze zijn, wat hun heden of verleden ook moge zijn, ik ben altijd bereid met ze te praten en te... 21-08-2019 08:41
 • Ronald V. zei Naar deze reactie >>>
  GODVERREDOMME

  GODVERREDOMME

  GODVERREDOMME

  LIEVEN, STOP MET HET KEUVELEN MET DIE SMEERLAP, DIE GROSSIERT IN BEDREIGINGEN< DOODSWENSEN,... 21-08-2019 01:15