Eugenie Scott verlaat ‘creationistenbestrijders’ NCSE

Eugenie Scott verlaat ‘creationistenbestrijders’ NCSE
04 sept
2013
Nieuws

Eugenie Scott (67), die sinds 1986 directeur was van het National Center for Science Education, gaat binnenkort met pensioen. De NCSE verzet zich met name tegen het opnemen van creationisme in de curricula van scholen in de Verenigde Staten.

 

Een van de bekendste acties van de NCSE was de rechtszaak Kitzmiller vs Dover Area School District uit 2005. In dit proces besloot de rechter dat Intelligent Design geen wetenschappelijke theorie was en dus niet als alternatief voor evolutie in het wetenschapscurriculum mocht worden opgenomen. (zie over dit proces en de Amerikaanse context ook het bericht 'Dover Trial' op deze site)

 

De NCSE steunt lokale actiegroepen die het opnemen van creationisme in het schoolprogramma willen tegenhouden. Dat begon in 1983, toen een aantal wetenschappers die regelmatig met creationisme te maken kregen besloten een netwerkorganisatie op te richten.

 

Scott maakte in 1974 als student antropologie een debat mee tussen een wetenschapper en een creationist. Zij vreesde dat het creationisme een negatieve invloed zou hebben op wetenschap en het onderwijs. Die houding bracht haar na een korte, niet al te succesvolle academische carrière, bij de NCSE.

 

Scott, die zichzelf humanist noemt, zet zich niet af tegen religie. In het Dover-proces traden diverse christen-wetenschappers op als getuige. En de NCSE werkt samen met religieuze groeperingen en individuen. Scott stelt dat er geen fundamentele strijd tussen wetenschap en religie hoeft te zijn.

 

De voorzichtige en open manier waarop de NCSE onder haar leiding met religie omgaat, leverde haar niet overal applaus op. In 2011 ergerde Jerry Coyne (van Why evolution is true) zich aan de houding van de NCSE, die de frontale aanval op religie van mensen als hijzelf en Richard Dawkins afwees. Dit resulteerde in een open brief aan de NCSE en haar Britse zusterorganisatie.

 

‘The official policy of your organizations—certainly of the NCSE—is apparently to cozy up to religion.’ schrijft Coyne onder meer. “You have “faith projects,” you constantly tell us to shut up about religion, and you even espouse a kind of theology which claims that faith and science are compatible.’


Aan de andere kan van het spectrum is Ken Ham ook geen fan van Scott en de NCSE. Zie hier een overzicht van de webpagina’s die de creationistische organisatie AiG aan de NCSE wijdt.

 

Overigens is de NCSE zich de laatste tijd ook gaan richten op de klimaatkwestie. De NCSE wil het wetenschappelijke bewijs voor een door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde benadrukken.

 

Na haar pensionering hoopt Scott nog een tijd in de archieven van de NCSE te kunnen werken, om de ontwikkeling van de strijd tussen ceationisten en evolutionisten in kaart te brengen.

 

 

Bron: New York Times.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • Edward Apcar zei Naar deze reactie >>>
  @Gilbert
  Je blijft hardnekkig vasthouden aan je misverstanden hè.
  *1: (…)“Daar wordt aangetoond dat de bewijslast ligt bij de... 07-12-2019 21:26
 • Gilbert,
   

  Waarom kan niet bewezen worden dat God niet bestaat?
  Is het niet omdat in een logisch coherente definitie van wat men onder God... 07-12-2019 16:49
 • Gilbert,
  Jouw argumentatie is nogal zwak.
  Ik noem een voorbeeld.
  Je zegt dat de reden waarom niet bewezen kan worden dat God niet bestaat... 07-12-2019 16:12
 • Hallo@Gilbert: [Zou jij in het atheïsme van Stalin, Pol Pot of Mao willen leven ?  Ik bedank er in elk geval voor.]

  "Ieder heeft het recht zijn godsdienst of levensovertuiging, individueel of in gemeenschap met anderen, vrij te belijden,... 07-12-2019 15:44
 • Gilbert, 
  Dat kan kloppen, maar jouw antwoorden waren verre van overtuigend. Kan eigenlijk ook niet .
  Vr.gr.,
  Jac
  07-12-2019 15:42
 • Gilbert Knuyt zei Naar deze reactie >>>
  Jac, 
  Op je tegenargumenten heb ik al zo een 25 keer geantwoord.  Slecht geheugen? 
  G.  07-12-2019 15:15