Hoogleraren minder schroom

Hoogleraren minder schroom
10 aug
2011

Filosoof en jurist Paul Cliteur is verrast over de resultaten in het onderzoeksrapport "Levensbeschouwing & Wetenschap" en vraagt zich af of hoogleraren niet minder schroom hebben zichzelf "atheïst" te benoemen.

 

Een verrassend resultaat van het onderzoeksrapport "Levensbeschouwing & Wetenschap: een inventarisatie onder Nederlandse hoogleraren" noemt Paul Cliteur het, dat 44% zich als "atheïst" beschouwt, terwijl onder de doorsnee bevolking zich slechts 14% als atheïst benoemt. "Dit gegeven interpreteren is echter niet zo eenvoudig. Moeten we het zo zien dat naarmate mensen geleerder worden zij toch gaan inzien dat God niet bestaat? Of hebben hoogleraren alleen maar minder schroom zich als "atheïst" te benoemen?"


Een ander interessant gegeven is dat terwijl van de doorsnee bevolking 36% zichzelf als "ietsist" beschouwt, onder hoogleraren maar 5% zichzelf zo wil benoemen. "Kan het zijn dat hoogleraren zich realiseren dat de stelling van de ietsist ("er moet iets zijn als een hogere macht die het leven beheerst") eenvoudigweg te vaag en onbestemd is om als een serieus levensbeschouwelijke positie te gelden?"


Zeer opvallend is ook dat maar 8% van de hoogleraren vindt dat theïsme en wetenschap in volledige harmonie met elkaar zijn. Dat betekent dat de aanzienlijke hoeveelheid wetenschappers die men in de media hoort verklaren dat wetenschap en religie tot "verschillende magisteria" behoren (en elkaar dus niet bijten) een minderheidsstandpunt vertolken.


Prof. dr. P.B. Cliteur is filosoof en jurist en schrijver van The Secular Outlook (Wiley Blackwell 2010).

Laat een reactie achter

U kunt hieronder uw reactie plaatsen. Invullen van naam en e-mailadres is verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd). Om spam te voorkomen vragen wij u de letter/woordcombinatie daaronder over te typen. Daarna kunt u de reactie plaatsen. Bij problemen, neem contact op met de redactie.

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • Ik weet niet wat modaliteiten collaps is maar wel dat er vele afleidingen logisch correct zijn maar dat de uitkomst daarom nog geen waarheid... 03-04-2020 08:45
 • Als ik wat verder lees, dan wordt her en der vermeld dat het argument van Godel ten onder gaat aan modal collaps. Weet iemand wat dat is en... 02-04-2020 19:56


 • Dag Edward,

   

  Of ik galoppeer, dat weet ik
  niet, ik geef gewoon mijn visie. Maar misschien komt die hier en daar niet
  helemaal overeen... 31-03-2020 23:01
 • Edward Apcar zei Naar deze reactie >>>
  @Lieven 30-03-2020 11:32

  Nu vergaloppeer je je toch echt, beste Lieven. Je raakt verward in je eigen breinbreisels.
  Natuurlijk willen... 31-03-2020 21:48
 • ...nog eentje en dan stop ik ermee.
  Wie het schoentje past trekke het aan...... 30-03-2020 11:51