Denisovan-DNA in detail bestudeerd

Denisovan-DNA in detail bestudeerd
05 sept
2012

De relatie tussen moderne mensen en de Denisovan-mens - waarvan alleen een vingerkootje en twee kiezen zijn gevonden in Siberië - is op DNA-niveau opgehelderd. Er is in ieder geval onderlinge voortplanting geweest.

 

DNA van de Denisovan-mens

Dankzij een nieuwe techniek is het DNA van de Denisovan-mens, een tijdgenoot van de Neanderthaler, waarvan enkele jaren geleden een botje en twee kiezen zijn gevonden in Siberië, met grote nauwkeurigheid afgelezen. Een eerste versie van het Denisovan-genoom is vorig jaar gepubliceerd, maar toen was iedere letter van de DNA-code nog geen twee keer afgelezen. Nu is dat 31 keer, wat betekent dat leesfouten veel minder vaak zullen voorkomen. Hierdoor is het mogelijk een betere analyse te maken van de eigenschappen van deze oermens, en van de relatie met moderne mensen en de Neanderthaler.


Het botje, een kootje van de pink, is afkomstig van een meisje. De onderzoekers wisten het DNA dat zij van haar vader en haar moeder heeft gekregen van elkaar te onderscheiden. Zo was het mogelijk de genetische diversiteit van de Denisovan-mens te schatten, ook al is er maar van één persoon DNA gevonden. Die diversiteit was klein en suggereert dat de Denisovan-mens afstamt van een kleine groep.

Vermenging met voorouders mens

De nieuwe studie bevestigt dat Denisovans zich hebben vermengd met voorouders van de oorspronkelijke bewoners van Melanesië (waaronder Papua Nieuw-Guinea) en de Australische Aboriginals. Deze groepen dragen tot zes procent Denisovan-DNA met zich mee. Ter vergelijking: bij Han-chinezen is geen Denisovan-DNA gevonden. Onlangs kwamen er alternatieve verklaringen voor de vondst van DNA van Neanderthalers en Denisovan bij moderne mensen, maar die lijken door de nieuwe gegevens te zijn ontkracht.


In totaal zijn er ruim 111 duizend verschillen gevonden tussen het DNA van moderne mensen en dat van de Denisovan, die vermoedelijk zo’n 40 tot 80 duizend jaar geleden leefde. De meeste verschillen zijn puntmutaties, waar één enkele letter van de DNA-code is veranderd. Maar ook is op ruim 9000 plaatsen in het DNA een insertie of deletie (invoeging of weglating van een stuk DNA) aangetroffen. Een aantal daarvan heeft invloed op genen die de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel regelen, maar ook een gen dat betrokken is bij taalontwikkeling.


Ook is door het nieuwe onderzoek vast komen te staan dat de Denisovan 23 chromosomen heeft, net als de mens. Chimpansees en gorilla’s hebben 24 chromosomen.

 

Verder onderzoek

De onderzoekers van het Duitse Max Planck-instituut gaan hun techniek nu toepassen op andere vondsten van mensachtigen. Als eerste zullen zij nu proberen het Neanderthaler-genoom (dat zij zelf enkele jaren geleden ontcijferden) met dezelfde grote nauwkeurigheid af te lezen als dat van het Denisovan-meisje.

 

Door het DNA van Denisovan, Neanderthaler, de moderne mens en primaten als de chimpansee of gorilla te vergelijken hopen wetenschappers meer zicht te krijgen op wat ons tot mens maakt.

 

Het onderzoek is op 31 augustus gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science. Zie ook een nieuwsbericht over het onderzoek van de Science-redactie en een van de BBC.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • Persoonlijke ervaring: ik kan niet zeggen dat ik me de enkele decennia dat ik nog geloofde in god me toen gelukkiger voelde dan de decennia... 17-02-2020 14:48
 • @Lieven: Dat ben ik allang ontgroeid, wat mensen al of niet graag willen is hun eigen probleem, niet het mijne.
  Wel ben ik bereid erover te... 16-02-2020 23:45
 • Dank Egbert voor de tip.
  Je zou denken dat iemand die zo'n website opzet als G&W dit uit passie voor de filosofie/religie/wetenschap doet en... 16-02-2020 23:37
 • Hallo Edward,

  dank voor je extra toelichting en uitweiding ivm de vraagstukken rond moraal. Het zet me aan om nog verder door te gaan... 16-02-2020 23:32
 • @Lieven, als het trollen zich blijft herhalen kun je het beste een briefje naar de redactie schrijven, dat heb ik ook gedaan, dan wordt de... 16-02-2020 23:21
 • @Lieven de eerste bemande vlucht naar Mars gaat in 2024 van start, je zou je nog op kunnen geven:), terugkeer schijnt echter niet meer... 16-02-2020 23:13